57 mln zł na centrum innowacyjności

  • GK/kujawsko-pomorskie.pl
  • 09-03-2012
  • drukuj
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy kosztem ponad 57 mln zł modernizuje swoją infrastrukturę, tworząc i wyposażając Regionalne Centrum Innowacyjności.
Ponad 40 milionów z tej kwoty stanowi wsparcie z regionalnego programu województwa kujawsko-pomorskiego. Obecnie realizowany jest drugi etap inwestycji, dzięki której w Bydgoszczy (zabierz głos/oceń prezydenta) powstaną laboratoria badawcze na miarę XXI wieku.

– Dzięki powstającej na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym sieci laboratoriów jedyna uczelnia techniczna w naszym regionie będzie miała duży wkład w rozwój innowacyjności przedsiębiorstw i może stać się zapleczem naukowo-badawczym dla wielu firm. Sprawny transfer wiedzy i doświadczeń ze sfery badań do praktycznych zastosowań stworzy zapewne warunki dla efektywniejszej współpracy świata nauki i biznesu – mówi marszałek Piotr Całbecki (zabierz głos/oceń marszałka).

Zarząd województwa uznał II etap utworzenia Regionalnego Centrum Innowacyjności za przedsięwzięcie o strategicznym znaczeniu dla regionu, umieszczając je na liście projektów kluczowych Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Do końca 2011 roku zmodernizowano i wyposażono w pełni laboratoria na pięciu wydziałach. Dzięki modernizacji infrastruktury i aparatury na UTP działa obecnie 10 regionalnych laboratoriów naukowo-badawczych.

Łącznie dzięki budowie Regionalnego Centrum Innowacyjności bydgoski uniwersytet wzbogaci się o 28 specjalistycznych Regionalnych Laboratoriów Badawczych zlokalizowanych na wszystkich wydziałach. Będą w nich prowadzone badania w dziedzinie nauk technicznych i przyrodniczych. W ramach projektu zmodernizowane pracownie są też wyposażane w nowoczesny sprzęt – lista zakupów liczy łącznie ponad 800 pozycji! Jedną z jednostek utworzonych w ramach Regionalnego Centrum Innowacyjności, jest Centrum Badania Żywności i Urządzeń Przemysłu Spożywczego.

Nowa jednostka powstała, aby wspomóc przedsiębiorców z naszego województwa, działających w branży spożywczej. Oprócz badań składu żywności, centrum oferuje pomoc przy tworzeniu i opracowaniu nowych linii technologicznych i projektowaniu urządzeń przemysłu spożywczego. Centrum jest częścią Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej. W oficjalnym otwarciu w maju 2011 roku uczestniczył niezwykły gość, prof. dr hab. Gerhard Ertl, laureat Nagrody Nobla z dziedziny chemii w 2007 roku.

Prace nad stworzeniem w Bydgoszczy Regionalnego Centrum innowacyjności doceniło środowisko naukowe, przyznając w dowód uznania Uniwersytetowi Technologiczno-Przyrodniczemu tytuł ,,Uczelni Liderów”. Wyróżnienie jest nadawane uczelniom dbającym o edukację praktyczną studentów i kształcącym absolwentów na potrzeby rynku pracy tak, aby w przyszłości odnosili sukcesy zawodowe. Za wkład w utworzenie RCI doceniono również w tym konkursie rektora uczelni Antoniego Bukaluka. Otrzymał on statuetkę ,,Aurea Praxis”. W Polsce przyznano ją dotychczas jedynie trzem rektorom uczelni wyższych.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE

PARTNER SERWISU