Drożdżówki w szkole według nowej receptury: Opracowano przepis na radziwiłówkę

Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej opracowała przepis na drożdżówkę, która będzie mogła trafić do szkół. Teraz w sprawie receptury musi się wypowiedzieć Główny Inspektorat Sanitarny.
Drożdżówki w szkole według nowej receptury: Opracowano przepis na radziwiłówkę
Nowy minister zdecydował o powrocie drożdżówek do sprzedaży, ale pod warunkiem, że ulegnie zmianie ich receptura (fot.flickr.com/Klearchos Kapoutsis)

Receptura ma być znana w połowie kwietnia. Będzie ją mogła produkować każda firma, która zgłosi się po recepturę i pozytywnie przejdzie weryfikację stowarzyszenia. Organizacja zgłosiła do urzędu patentowego znak "Produkt Prozdrowotny RPŻP".

Na pierwszy ogień pracy Rady idzie zagadnienie poprawy zaopatrzenia sklepików w szkołach w żywność tak, aby była zdrowa i smaczna. Pierwszym krokiem w tym kierunku jest drożdżówka radziwiłłówka.

Poprzednia ekipa ministerstwa zdrowia zdecydowała o usunięciu drożdżówek ze sprzedaży w szkolnych sklepikach. Nowy minister zdecydował jednak o powrocie ciastek do sprzedaży, ale pod warunkiem, że ulegnie zmianie ich receptura. Chodzi m.in. o to, by cukier w produktach sprzedawanych w szkolnych sklepikach można było zastąpić owocowym farszem, w których zamiast cukru będą wykorzystane winogrona.

Cały artykuł czytaj tutaj.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.