Jedzenie w szkole: Można solić, ale mało

Do przygotowania posiłków w szkolnych i przedszkolnych stołówkach wolno używać soli, jednak powinna być to sól sodowo-potasowa.

Jedzenie w szkole: Można solić, ale mało
Od 1 września tego roku w sklepikach szkolnych powinna być sprzedawana tylko zdrowa żywność. Fot. Pixabay

Od początku tego roku szkolnego obowiązują nowe przepisy dotyczące m.in. zasady przygotowywania posiłków w stołówkach szkolnych i przedszkolnych oraz produktów sprzedawanych w szkolnych sklepikach.

Przepisy wciąż budzą wiele wątpliwości, dlatego resort zdrowia na swojej stronie opublikował wyjaśnienia do niektórych zapisów rozporządzenia, które określa, jakie produkty są dozwolone, a jakie zabronione.

Zakazana biała kajzerka

Wątpliwości budzą m.in. zasady przygotowywania kanapek. Resort wyjaśnia, że w sklepikach nie mogą być sprzedawane kanapki z białych kajzerek. Kanapki powinny być przygotowane z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego.

Czytaj też: Jak sobie radzą sklepiki szkolne?

Kanapki i tosty mogą być natomiast podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.

W sklepikach mogą być sprzedawane soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa.

Sacharyna i aspartam na liście produktów zakazanych

Resort przypomina, że kompoty nie mogą być dosładzane. Zgodnie z nowymi przepisami dosładzać można jedynie herbatę, napary owocowe, kakao i kawę zbożową. W automatach mogą być sprzedawane: herbata, napary owocowe i kawa zbożowa.

Czytaj też: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia: zdrowe jedzenie w szkołach. Jest rozporządzenie

Na stronie MZ można znaleźć też listę substancji słodzących, których nie można używać. Są wśród nich m.in. aspartam i sacharyna.

Resort przypomina, że stosowanie soli jest zabronione tylko w tych produktach, dla których w rozporządzeniu zdefiniowano kryterium bez dodatku soli z uwagi na obecność sodu w naturalnych, nieprzetworzonych produktach.

Do przygotowywania posiłków powinno się używać soli sodowo-potasowej i należy pamiętać, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g.

Do przygotowywania posiłków i w procesie po przygotowaniu dozwolone jest używanie ziół lub przypraw świeżych lub suszonych bez dodatku soli.

Kara za niedostosowanie do 5 tys. zł

Ministerstwo przypomina, że nie wprowadzono okresu przejściowego na dostosowanie sklepików szkolnych do nowych przepisów i już od 1 września tego roku powinna być w nich sprzedawana tylko zdrowa żywność, według zasad określonych w rozporządzeniu ministra zdrowia.

Nowe przepisy dotyczą przedszkoli i innych form wychowania przedszkolnego oraz szkół, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, w tym m.in. szkół podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych, artystycznych, specjalnych.

Do rozporządzenia powinny dostosować się także placówki oświatowo-wychowawcze oraz placówki zapewniające opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania. Przepisy te nie dotyczą szkół dla dorosłych.

Osoby, które nie będą stosować się do rozporządzenia, podlegają karze pieniężnej w wysokości do 5 tys. zł, nie mniej niż 1 tys. zł. Kontrole w tym zakresie przeprowadza inspekcja sanitarna.

 

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE

PARTNER SERWISU