PARTNER PORTALU
  • BGK

Kucharki szkolne uczą się zdrowego gotowania

  • Przegląd Prasy/Trojmiasto.Gazeta.pl/Rynek Zdrowia    21 października 2013 - 12:43
Kucharki szkolne uczą się zdrowego gotowania

Kucharki i intendentki ze szkół w Trójmieście przeszły kurs zdrowego gotowania. Mimo szkolenia, dzieci nadal dostają na obiady za dużo puree z proszku, soli, smażonych mięs i słodkich napojów. Za mało świeżych owoców i warzyw.




Prowadzone od kilku lat badania wśród gdańskich uczniów pokazują, że 10 proc. sześciolatków ma nadwagę. Wśród 10. latków nadmiar kilogramów ma już 18 procent.

Gdańscy lekarze i dietetycy najpierw przez trzy lata sprawdzali, jakie posiłki podaje się w szkołach, a potem zorganizowali kurs dla 160 kucharek i intendentek ze wszystkich gdańskich podstawówek i gimnazjów.

Czytaj też: Szkoły idą na wojnę ze śmieciowym jedzeniem

Następnie szkolne kucharki pod okiem dietetyków uczyły się, jak gotować zdrowo. Pieczenie w folii zamiast smażenia w tłuszczu, woda zamiast słodkich napojów, kasza zamiast puree - to najczęstsze zalecenia dietetyków.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!






KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.