Kucharki szkolne uczą się zdrowego gotowania

Kucharki i intendentki ze szkół w Trójmieście przeszły kurs zdrowego gotowania. Mimo szkolenia, dzieci nadal dostają na obiady za dużo puree z proszku, soli, smażonych mięs i słodkich napojów. Za mało świeżych owoców i warzyw.
Kucharki szkolne uczą się zdrowego gotowania

Prowadzone od kilku lat badania wśród gdańskich uczniów pokazują, że 10 proc. sześciolatków ma nadwagę. Wśród 10. latków nadmiar kilogramów ma już 18 procent.

Gdańscy lekarze i dietetycy najpierw przez trzy lata sprawdzali, jakie posiłki podaje się w szkołach, a potem zorganizowali kurs dla 160 kucharek i intendentek ze wszystkich gdańskich podstawówek i gimnazjów.

Czytaj też: Szkoły idą na wojnę ze śmieciowym jedzeniem

Następnie szkolne kucharki pod okiem dietetyków uczyły się, jak gotować zdrowo. Pieczenie w folii zamiast smażenia w tłuszczu, woda zamiast słodkich napojów, kasza zamiast puree - to najczęstsze zalecenia dietetyków.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE