PARTNER PORTALU
  • BGK

Posiłki w żłobkach i szkołach bardziej wartościowe

  • PAP    4 lutego 2013 - 17:40
Posiłki w żłobkach i szkołach bardziej wartościowe

Zbyt mało ryb i nabiału, niedobór wapnia, żelaza, witaminy C - takie i inne braki w diecie dzieci stwierdzono w latach 2009-2011 w żłobkach, przedszkolach i szkołach województwa śląskiego. Udało się je niemal całkowicie wyeliminować.




Było to możliwe dzięki pilotażowej edycji pionierskiego w skali kraju programu edukacyjnego "Żywienie na wagę zdrowia". O jego efektach poinformowano podczas konferencji w Zabrzu. Objął 10 proc. żłobków, przedszkoli i szkół w regionie.

Najpierw - w latach 2009-2011 - przebadano ówczesne jadłospisy. "Wyniki napawały grozą" - wspominał w poniedziałek na konferencji śląski państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Grzegorz Hudzik. W połowie kontrolowanych placówek oceny były niedostateczne pod względem wartości energetycznej posiłków - była niższa od zalecanej lub znacznie przekraczała zalecane ilości.

Za dużo było energii z tłuszczów, za mało z węglowodanów. W 50 proc. żłobków, 79 proc. przedszkoli i 62 proc. szkół dzieci dostawały za mało wapnia, niezbędnego w okresie wzrostu do budowy kości. W 50 proc. żłobków dzieci dostawały za mało żelaza, a we wszystkich kontrolowanych żłobkach za mało witaminy C.

We współpracy z ekspertami z Zakładu Żywienia Człowieka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego (ŚUM) w Zabrzu powstały zbilansowane jadłospisy. Zasady zdrowego żywienia znalazły się w książce, która trafiła do wszystkich placówek uczestniczących w programie. Przeszkolono blisko 1000 osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w 556 placówkach. Potem ponownie przebadano 2130 10-dniowych jadłospisów w 213 placówkach - żłobkach, przedszkolach, zespołach szkolno-przedszkolnych i szkołach.

"Jadłospisy były zbilansowane pod względem udziału składników spożywczych. Ich wartość energetyczna odpowiadała normom, np. obiady pokrywały rzeczywiście do 40 proc. zapotrzebowania energetycznego, udział białka, tłuszczów i węglowodanów był właściwy. Jeśli chodzi o zawartość błonnika - nie mamy norm, mamy pewne zalecenia, ale w przedszkolach i żłobkach są w 100 proc. realizowane. Dzieci jedzą pieczywo z mąki nieoczyszczonej, grube kasze, warzywa i owoce" - powiedziała dr Beata Całyniuk z Zakładu Żywienia Człowieka ŚUM.

Jak podkreśliła, dzięki programowi posiłki stały się bardziej urozmaicone. "Obiady powinny się składać z różnych gatunków mięsa, ryb, przygotowanych w różnych technikach obróbki - w przedszkolu są przecież możliwości, wykwalifikowany personel może przygotować przeróżne potrawy" - mówiła.

Nadal należy zwracać uwagę na zawartość wapnia i magnezu w potrawach, choć i tu nastąpiła poprawa. Dietetycy zalecają też więcej potraw gotowanych w wodzie lub na parze, a także lepszy dobór przypraw czy tłuszczów. Podczas konferencji zachęcano do inwencji i cierpliwości w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci, podając przykład jednego z przedszkoli, gdzie szpinak zaproponowano dzieciom pod postacią zupy "shrekowej", a barszcz z pierożkami jako "czerwone kapturki".

"Najważniejsza była zmiana postrzegania, mentalności, której udało się dokonać bez nakładów finansowych, bez zmian przepisów prawa, bez rygorów i presji, tylko poprzez dostarczenie wiedzy - ludzie odpowiedzialni za żywienie dzieci przyjęli tę wiedzę i stosują ją w praktyce. To naprawdę sukces" - podkreślił Grzegorz Hudzik.

Śląski inspektor sanitarny zachęcał do udziału w programie kolejne placówki oświatowe - zainteresowane mogą się kontaktować z wojewódzkim sanepidem. W pilotażowej edycji programu brały udział tylko mające własne kuchnie i gotujący w nich personel, ale zgłaszać mogą się również te, które korzystają z cateringu. Do takiego sposobu żywienia wielu rodziców podchodzi nieufnie. "Współpraca z nami może przekonać ich, że w ten sposób dzieci również są dobrze żywione" - podkreślał Hudzik.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.