PARTNER PORTALU
  • BGK

Program "Owoce w szkole": 18 mln euro dla polskich szkół na owoce w przyszłym roku szkolnym

  • PAP/AT    17 marca 2015 - 18:59
Program "Owoce w szkole": 18 mln euro dla polskich szkół na owoce w przyszłym roku szkolnym
Polska jest trzecim, po Niemczech i Włoszech, beneficjentem programu "Owoce w szkole" (fot.flickr.com/torbakhopper)

Komitet zarządzający programem "Owoce w szkole" przegłosował jakie kwoty w roku szkolnym 2015/16 otrzymają szkoły na owoce.




W przyszłym roku szkolnym zostanie wydanych 18 mln euro na program "Owoce w szkole" w Polsce. 88 proc. tej kwoty będzie pochodziło z funduszy unijnych.

Jak podała Komisja Europejska komitet zarządzający programem przegłosował jakie kwoty w roku szkolnym 2015/16 otrzymają poszczególne kraje. Jego decyzja musi zostać jeszcze formalnie przyjęta przez KE. Cały program jest wart 150 mln euro. Może z niego skorzystać do 12 milionów dzieci w 25 spośród 28 krajów UE.

W przyszłym roku najwięcej pieniędzy trafi do Niemiec (niecałe 30 mln euro), Włoch (26,9 mln), Polski (18,1 mln), Francji (15 mln) i Hiszpanii (11,5 mln). Część przyznanych każdemu krajowi środków, od 10 do 25 proc., pochodzi z budżetów narodowych lub od podmiotów prywatnych. Łącznie jest to 32 mln euro. W przypadku Polski unijne finansowanie będzie stanowiło 88 proc. całej kwoty.

Czytaj też: Bezpłatne owoce także dla przedszkoli i domów dziecka

W zeszłym roku na program "Owoce w szkole" Polska otrzymała 20,5 mln euro.

Fundusze z tego programu mogą być przeznaczone nie tylko na dystrybucję owoców i warzyw w szkołach, ale także na "towarzyszące środki edukacyjne". Mają one na celu zwiększenie konsumpcji owoców i warzyw oraz kształtowanie zdrowszych nawyków żywieniowych.

Program "Owoce w szkole" istnieje od 2009 r. W ramach reformy Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014-2020 w poprzedniej edycji programu jego środki zwiększono z 90 do 150 mln euro.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (2)

  • coijak, 2015-03-19 09:15:17

    Stracone pieniądze.
  • olo, 2015-03-18 11:04:21

    Powinno się zbadać skład chemiczny serwowanych owoców i warzyw. Mój znajomy sadownik nie zje ani jednego jabłka bo wie czym są nafaszerowane. Kilkakrotne opryski w dawce dużo większej od zalecanej (aby skutecznie działały), nie przestrzeganie terminów karencji, wszystko to sprawia, że jabłka polskie... nie nadają się do spożycia bez obróbki.  rozwiń

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.