PARTNER PORTALU
  • BGK

Promują zdrowe odżywianie w szkołach

  • PAP    27 marca 2013 - 17:14
Promują zdrowe odżywianie w szkołach

Jak zdrowo, a zarazem tanio żywić dzieci w polskich szkołach chcą pokazać dyrektorom placówek i szkolnym kucharkom organizatorzy ogólnopolskiej kampanii "Szkolne smaki", która w środę rozpoczęła się w Łodzi.




Według specjalistów polskim dzieciom grozi epidemia otyłości, bowiem odżywiają się źle zarówno w szkole, jak i w domu. Organizatorzy kampanii "Szkolne smaki - Szkoły Dobrego Żywienia" stawiają sobie za cel zmianę jadłospisu w szkolnych stołówkach i sklepikach.

"Wiemy, że żywienie w szkołach jest na marnym poziomie i niestety marna jest również świadomość naszego społeczeństwa dotycząca tego, czym jest dobre, zdrowe jedzenie" - mówił na konferencji inaugurującej projekt Grzegorz Łapanowski, jeden z bardziej znanych polskich kucharzy i prezes Fundacji "Szkoła na Widelcu'.

Czytaj też: 700 szkół w programie promującym picie mleka

Jego zdaniem, wynika to w głównej mierze z tego, że nie mamy spójnego systemu edukacji żywieniowej i kulinarnej. "Potrzebujemy, z jednej strony wiedzy, skąd jedzenie pochodzi, w jaki sposób powinno być robione i w jaki sposób powinna być skonstruowana dobra dieta, a z drugiej strony powinniśmy umieć przygotować prosty, szybki i zdrowy posiłek" - dodał.

Kampania składać się będzie z cyklu 10 konferencji i warsztatów w całej Polsce. Jej organizatorami są Fundacje: Banku Ochrony Środowiska oraz "Szkoła na Widelcu". Podczas spotkań ze specjalistami od zdrowego żywienia dyrektorzy szkół i intendenci dowiedzą się jak ważne jest wprowadzenie zrównoważonego modelu żywienia w szkołach oraz otrzymają konkretne zestawy posiłków oraz zdrowych przekąsek do szkolnych sklepików.

Natomiast szkolne kucharki, kucharze lub przedstawiciele firm gotujących dla szkół wezmą udział w warsztatach kulinarnych.

"Fundamentem systemu edukacji prozdrowotnej są szkoły. Szkoła ma za zadanie nie tylko uczyć zdrowego stylu życia, ale przede wszystkim musi mieć wzorcowe żywienie" - mówiła wiceprezes Fundacji BOŚ Barbara Lewicka-Kłoszewska.

Według niej szkoła musi zapewnić uczniom ciepły posiłek, możliwość długiej przerwy na zjedzenie śniadania; serwowane w szkołach posiłki powinny być zdrowe, czyli nie powinny być tłuste, słone czy słodkie, a ze sklepików powinno zniknąć "śmieciowe" jedzenie. Do tego szkoły powinny zorganizować dożywianie dzieci, których rodziców często nie stać na kanapki czy obiady w szkole.

Zdaniem Lewickiej-Kłoszewskiej, zamiast kanapek można dziecku przygotować do szkoły jedzenie w kilku małych pudełeczkach. "Do jednego pudełeczka można włożyć orzeszki, do innego jabłko pokrojone, w innym może być kawałek naleśnika czy sałatka, a do woreczka można włożyć kromkę pieczywa razowego. I najważniejsza rzecz, dzieci muszą pić wodę, bo inaczej zasypiają na lekcjach i boli je głowa" - dodała.

Warsztaty "Szkolnych smaków" odbędą się w tym roku w 10 miastach; po Łodzi także w Katowicach, Lublinie, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie, Gdańsku, Szczecinie, Bydgoszczy i Białymstoku. Każdy uczestnik otrzyma m.in. e-książkę kucharską z pakietem polecanych w żywieniu dzieci i młodzieży przepisów i przekąsek, program informatyczny przeliczający receptury na dowolną liczbę porcji i generujący listę zakupową oraz scenariusze warsztatów kulinarnych dla dzieci.

Według organizatorów akcji z raportu firmy KPMG wynika, że w ciągu 20 lat czterokrotnie zwiększyła się w Polsce liczba młodych ludzi z nadwagą i otyłością. Badania, które objęły ponad 25 tys. łódzkich dzieci w wieku 7 - 18 lat wykazały nadwagę i otyłość u 19 procent młodych ludzi. Ponad 11 procent z nich miało podwyższone ciśnienie tętnicze, a niemal 5 procent cierpiało już na nadciśnienie.

Natomiast z badań wrocławskiego wydziału Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w ramach projektu TEMPEST wynika, że coraz więcej polskich dzieci nie je regularnych śniadań. Ponad 20 proc. z nich zadeklarowało, że je poranny posiłek od jednego do trzech razy w tygodniu. Choć w ich dziennym jadłospisie znajdują się dwie porcje owoców to niestety nie starcza już w nim miejsca na warzywa - spożywają ich mniej niż rówieśnicy z innych krajów m.in. z Portugalii, Holandii i Wielkiej Brytanii.

Stałym elementem diety małych Polaków są słodycze. Każdego dnia wypijają około dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przegryzki.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.