Zdrowa żywność: Co można sprzedawać w szkolnych sklepikach? Będzie poradnik

- Rozporządzenie sklepikowe to początek walki z nadwagą i otyłością u dzieci. Mamy przygotowaną długofalową strategię - zapowiedziała wiceminister Beata Małecka-Libera. Dodała, że w ustawie o zdrowiu publicznym, która niebawem wejdzie w życie oraz w Narodowym Programie Zdrowia jest to jeden z najważniejszych celów.
Zdrowa żywność: Co można sprzedawać w szkolnych sklepikach? Będzie poradnik
W przypadku złamania przepisów na ajenta prowadzącego sklepik lub stołówkę inspekcja sanitarna może nałożyć karę w wysokości 1-5 tys. zł (fot.pixabay.com)

W ciągu 2-3 tygodni powstanie poradnik, jak stosować tzw. rozporządzenie sklepikowe - zapowiada resort zdrowia.

Będzie korekta rozporządzenia sklepikowego

We wtorek w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie odbyło się spotkanie poświęcone tzw. rozporządzeniu sklepikowemu, które określiło, jakie produkty można sprzedawać w szkolnych sklepikach i podawać w stołówkach w szkołach i przedszkolach. Spotkanie zorganizowało Ministerstwo Zdrowia we współpracy z IŻŻ; wzięli w nim udział m.in. eksperci, którzy uczestniczyli w pracach nad nowymi przepisami, a także przedstawiciele oświaty, stacji sanitarno-epidemiologicznych oraz ajenci, intendenci, pracownicy stołówek.

Podczas konferencji prasowej, która odbyła się po spotkaniu, wiceminister zdrowia Beata Małecka-Libera zapewniała, że resort nie wyklucza ewentualnych korekt i doprecyzowania przepisów rozporządzenia, jednak jego główny cel - kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u dzieci - uważa za słuszny i na pewno się z niego nie wycofa.

Aby rozwiać liczne wątpliwości, które - jak przyznawali eksperci zarówno z resoru, jak i z IŻŻ - pojawiają się w związku z interpretacją i stosowaniem nowych przepisów, powstanie specjalny poradnik. Jak poinformowano, w ciągu 2-3 tygodni powinien pojawić się na stronach MZ oraz IŻŻ. Małecka-Libera powiedziała, że ma on odpowiadać na pytania związane z rozporządzeniem, ale także być swoistym przewodnikiem zdrowego żywienia - zarówno dla stosujących nowe przepisy, jak i dla rodziców.

Wiceminister zapewniła, że resort zamierza organizować kolejne tego typu spotkania dla wszystkich zainteresowanych, aby przepisy dotyczące żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach były właściwie stosowane.

Inspekcja sanitarna kontroluje szkoły

Podkreśliła, ze inspekcja sanitarna, która zobowiązana jest do czuwania nad przestrzeganiem tych regulacji, prowadzi obecnie kontrole, ale na razie nie nakłada kar, a przede wszystkim instruuje i doradza prowadzącym sklepiki i stołówki.

"Rozporządzenie sklepikowe to początek walki z nadwagą i otyłością u dzieci. Mamy przygotowaną długofalową strategię" - powiedziała Małecka-Libera. Dodała, że w ustawie o zdrowiu publicznym, która niebawem wejdzie w życie oraz w Narodowym Programie Zdrowia jest to jeden z najważniejszych celów. Wskazała, że do realizacji tego celu - m.in. przez ustawiczną edukację oraz kampanie edukacyjne i społeczne - rząd potrzebuje partnerów, takich jak szkoły, eksperci, organizacje pozarządowe.

O konieczności powołania zespołu ekspertów, którzy pomagaliby we wdrażaniu w życie nowych przepisów, mówił też Grzegorz Łapanowski, kucharz i działacz społeczny z fundacji "Szkoła na widelcu", który uczestniczył w pracach nad rozporządzeniem.

"Ono jest naprawdę dobre, a realizacja jego założeń powinna być dla nas priorytetem" - przekonywał. Jednak jego zdaniem nie da się tego zrobić bez pomocy ekspertów, najlepiej praktyków, którzy będą jeździć po kraju, edukować, szkolić i pokazywać gotowe rozwiązania.

 


KOMENTARZE (3)ZOBACZ WSZYSTKIE

CZY W STOŁÓWKACH MINISTERIALNYCH NIE SŁODZI SIĘ I NIE SOLI POTRAW- BO TO ZDROWE ŻYWIENIE?DZIECI W PRZEDSZKOLU NIE CHCĄ JEŚĆ MDŁYCH POTRAW , BO RODZICE W DOMU SŁODZĄ I SOLĄ .POWODZENIA

EWA, 2015-10-09 10:44:04 odpowiedz

W szkolnych sklepikach?: w szkołach od gimnazjum wzwyż koniecznie prezerwatywy i wodę świeconą.

katecheta, 2015-09-30 23:34:14 odpowiedz

Dlaczego Ministerstwo Zdrowia wstrzymuje się z wydaniem ustawy o np. nie paleniu przez pracowników ministerstwalub lekarzy. Dlaczego w stołowce sejmowej i kawiarni nie wprowadzi przepisów, które wprowadza do placówek gdzie nie ma przykładu zdrowego odżywiania, a z drugiej strony czy w szkołach znajd...ujących się w małych miastach czy na wsiach dzieci były niezdrowo odżywiane? rozwiń

MK, 2015-09-30 16:14:39 odpowiedz

ZOBACZ WSZYSTKIE


ZOBACZ TAKŻE

PARTNER SERWISU