Regionalna żywność pod ochroną Unii

  • Przegląd prasy/Rzeczpospolita
  • 12-03-2012
  • drukuj
Polska ma 34 zarejestrowane produkty regionalne. Szanse na znaki mają kolejne.
Regionalna żywność pod ochroną Unii

Na rejestrację w Brukseli czekają ser koryciński i jagnięcina podhalańska. Ale na nich z pewnością się nie skończy – pisze „Rzeczpospolita”.

Czytaj też:  Produkty regionalne na celowniku

Trwają prace nad kilkoma wnioskami dotyczącymi rejestracji produktów regionalnych, m.in. w województwach pomorskim, małopolskim i podlaskim. Na krajowej liście jest niemal 960 produktów lokalnych. Zestawienie powstało m.in. po to, aby przygotować producentów do rejestracji w Unii.

Ministerstwo Rolnictwa zaplanowało trzyletnią kampanię informacyjną na temat produktów regionalnych. Chce na nią wydać ponad 17 mln zł (połowę miałaby wyłożyć Unia). Jeżeli latem Bruksela zgodzi się na kampanię, to jej start możliwy jest jesienią tego roku – podaje „Rzeczpospolita”.

Czytaj też: Od rolady do oscypka: czyli na szlaku

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE