UE, marnowanie jedzenia: Posłowie przeciwko marnotrawstwu żywności

Europosłowie proponują działania, które do 2030 roku mają doprowadzić do zmniejszenia o połowę 88 mln ton jedzenia, marnowanego co roku w UE.
UE, marnowanie jedzenia: Posłowie przeciwko marnotrawstwu żywności
Każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton jedzenia. (Fot. Pixabay)

Rezolucję Parlamentu Europejskiego w tej sprawie przyjęto w głosowaniu we wtorek, 16 maja 623 głosami za, przy 33 głosach przeciw i 20 wstrzymujących się.

Ograniczeniu marnotrawstwa mają służyć ograniczenia restrykcji odnoszących się do darowizn żywności oraz do rozwiania wątpliwości dotyczących oznaczeń „daty minimalnej trwałości” i „należy spożyć do”.

Posłowie europejscy wzywają państwa UE do przyjęcia środków umożliwiających zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia o 30% do 2025 roku i o 50% do 2030 roku (w porównaniu do 2014), jest to cel wprowadzony przez Parlament do przepisów dotyczących odpadów, przyjętych w marcu.

Jak to zrobić? Władze krajowe oraz zaangażowane strony powinny lepiej edukować konsumentów i pomóc im w zrozumieniu etykiet: „data minimalnej trwałości” i „należy spożyć do”. Klienci powinni na przykład wiedzieć, że można jeść produkty po upłynięciu daty minimalnej trwałości.

Posłowie zwrócili się do Komisji Europejskiej o zbadanie powiązania między oznaczeniem daty a zapobieganiem marnotrawieniu żywności.

Komisja powinna również zaproponować zmiany w dyrektywie o VAT, w celu autoryzacji zwolnienia darowizn żywności z VAT.

Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), powinien być użyty do finansowania infrastruktury magazynowania i transportu darowanej żywności.

Szacuje się, że każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton jedzenia, daje to 173 kg rocznie na głowę. Produkcja wyrzucanego jedzenia oraz jego utylizacja prowadzi do emisji CO2 w wysokości 170 milionów ton oraz do zmarnowania 26 milionów ton zasobów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE