PARTNER PORTALU
  • BGK

Bytom: Centrum Integracji Społecznej po modernizacji zyska nowe możliwości

  • JRP    6 kwietnia 2018 - 11:26
Bytom: Centrum Integracji Społecznej po modernizacji zyska nowe możliwości
Z wyremontowanego i zaadaptowanego na potrzeby CIS budynku rocznie korzystać będzie 250 osób. Fot. mat. pras.

6 mln zł, w tym 5,6 mln zł dofinansowanie z UE będzie kosztował remont Centrum Integracji Społecznej przy ul. Karola Miarki. Prace zakończą się w marcu 2019 roku, a budynek będzie służył osobom zagrożonym wykluczeniem społecznym.




Z wyremontowanego i zaadaptowanego na potrzeby CIS budynku rocznie korzystać będzie 250 osób. Klienci CIS będę zdobywać umiejętności m.in. w obsłudze komputera, nabędą też doświadczeń w pracowniach zawodowych: fryzjerskiej, krawieckiej czy gastronomicznej. To, czego się nauczą, będzie wykorzystywane w praktyce - na przykład uczestnicy warsztatów gastronomicznych będą przygotowywać posiłki dla mieszkańców noclegowni w ramach programu dożywiania.

- Będziemy pracować z ludźmi wymagającymi interwencji, którym trzeba pomóc i którzy chcą tej pomocy - dodaje Jarosław Więcław, naczelnik Wydziału Polityki Społecznej UM.

- To wyzwanie przede wszystkim dla psychologów i doradców zawodowych, którzy muszą przekonać podopiecznych, że warto nauczyć się polegać na sobie i nie korzystać z pomocy opieki społecznej – dodaje.

Projekt dofinansowany jest w ramach poddziałania 10.2.3 Rozwój mieszkalnictwa socjalnego, wspomaganego i chronionego oraz infrastruktury usług społecznych – OSI, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego 2014-2020. Jego całkowita wartość to 6 mln zł, z czego dofinansowanie wyniesie 5,6 mln zł.

Projekt prac obejmuje remont dachu, elewacji, fundamentów, stolarki okiennej i drzwiowej, instalacji wewnętrznych, i pomieszczeń, a także dostosowanie budynku do potrzeb osób niepełnosprawnych oraz przepisów przeciwpożarowych. Zagospodarowany będzie też teren wokół budynku, a wykonana w latach 70. nadbudowa segmentu części zachodniej zostanie zburzona.

Budynek został zaprojektowany przez Karla Kozlika i wybudowany w 1929 r. W latach 50-tych obiekt przystosowany był do potrzeb miejskiej poradni przeciwgruźliczej. Od 2015 roku mieści się tam siedziba Centrum Integracji Społecznej.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.