Galeria w Starej Elektrowni w Białymstoku

Projekt zespołu architektów z pracowni WXCA z Warszawy wygrał konkurs na koncepcję przebudowy Starej Elektrowni w centrum Białegostoku na potrzeby miejskiej Galerii Arsenał. Wyniki ogłoszono w środę po południu.
Zwycięski projekt zakłada m.in. wykorzystanie we wnętrzu budynku poprzemysłowych elementów, na zewnątrz natomiast szeroki pomost nad rzeką Białą, a także specjalną rampę wzdłuż rzeki.

Konkurs ogłosiło na koniec ubiegłego roku Stowarzyszenie Architektów Polskich (SARP). Oprócz koncepcji na budynek, konkurs dotyczył także zagospodarowania fragmentu bulwaru nad rzeką Białą. Do konkursu zgłoszono 49 prac pracowni architektonicznych z kraju oraz zagranicy.

W konkursie przyznano pierwszą nagrodę w wysokości 40 tys. zł, drugą nagrodę w wysokości 20 tys. zł a także sześć wyróżnień, w tym trzy bez nagród pieniężnych. Jak powiedział podczas ogłaszania wyników przewodniczący jury prof. Konrad Kucza-Kuczyński, konkurs był na wysokim poziomie. Bardzo dobrze ocenił też poziom warsztatowy projektów.

Podkreślił, że jury w swojej ocenie skupiło się w szczególności na dwóch cechach projektów. Była to relacja galeria Arsenał-miasto. Kucza-Kuczyński wyjaśnił, że chodziło o zagospodarowanie miejsca nad rzeką tak, aby ożywić to miejsce. Druga cecha, jaką musiał spełniać projekt, to wykorzystanie poprzemysłowego charakteru elektrowni tak, aby - jak podkreślił przewodniczący jury - zachować atmosferę miejsca.

Według jury, najlepszym rozwiązaniem był projekt zespołu architektów z WXCA spółka z o.o. z Warszawy. Wcześniej pracownia ta w 2009 roku wygrała konkurs na projekt i realizację Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie.

Jak napisano w uzasadnieniu, pierwszą nagrodę przyznano pracowni m.in. za nawiązanie projektu do zagospodarowania bulwarów nad rzeką Białą. "Zaproponowane rozwiązania przywracają miastu jeden z najważniejszych odcinków rzeki, czyniąc z niego urokliwe, delikatne (...) wprowadzenie do wnętrz przyszłej Galerii Arsenał". Atutem projektu jest też rozbudowana część rekreacyjna przed budynkiem. Jeśli chodzi o wnętrze, w uzasadnieniu podkreślono, że umiejętnie zespolono poprzemysłowe elementy elektrowni z nowymi propozycjami architektonicznymi. Projekt zakłada adaptację m.in. metalowych części budynku jak suwnica czy metalowa okrągła klatka schodowa.

Monika Szewczyk, dyrektorka Galerii Arsenał, powiedziała, że projekt bardzo się jej podoba. Dodała, że teraz placówka rozpocznie rozmowy ze zwycięskim zespołem. Według niej, to także czas, aby szukać środków na realizację projektu. Szewczyk uważa, że prace budowlane mogłyby się rozpocząć w 2014 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.