Międzynarodowy konkurs na projekt Małopolskiego Centrum Nauki

Województwo małopolskie ogłosiło międzynarodowy konkurs na projekt architektoniczno-urbanistyczny Małopolskiego Centrum Nauki, które powstanie do 2022 roku w krakowskich Czyżynach. Autora zwycięskiej propozycji poznamy na początku 2018 roku.
Międzynarodowy konkurs na projekt Małopolskiego Centrum Nauki
Małopolskie Centrum Nauki, prezentujące i popularyzujące osiągnięcia współczesnej nauki, powstanie przy al. Bora Komorowskiego na około 4 hektarach terenów w sąsiedztwie Muzeum Lotnictwa Polskiego (fot.fotolia)

Małopolskie Centrum Nauki, prezentujące i popularyzujące osiągnięcia współczesnej nauki, powstanie przy al. Bora Komorowskiego na około 4 hektarach terenów w sąsiedztwie Muzeum Lotnictwa Polskiego.

"To będzie nowe inspirujące miejsce na mapie Małopolski. Właśnie tu dzieci i uczniowie w specjalnie przygotowanych laboratoriach oraz pracowniach będą eksperymentować, odkrywać tajniki nauki, zadawać pytania i szukać na nie odpowiedzi" - poinformował we wtorek Grzegorz Lipiec z zarządu województwa małopolskiego.

Jak zaznaczył, władze regionu przez ostatnie lata przyglądały się podobnym realizacjom na całym świecie, inspirując się i szukając najbardziej optymalnych rozwiązań. "Teraz wykorzystamy je w projektowaniu Małopolskiego Centrum Nauki - tak, by każdy z odwiedzających to miejsce spędził czas pożytecznie, zainspirował się i zachwycił nauką" - podkreślił.

Ogłoszony właśnie dwuetapowy konkurs architektoniczno-urbanistyczny obejmuje opracowanie koncepcji siedziby Małopolskiego Centrum Nauki. Oprócz bryły budynku, architekci zostaną także poproszeni o zaaranżowanie najbliższego otoczenia placówki, obejmującego m.in. teren do pokazów plenerowych czy zaplecze rekreacyjne. Termin składania prac upływa 3 października 2017 r.

Małopolskie Centrum Nauki powstanie do 2022 roku w Krakowie przy al. Bora Komorowskiego i obejmie obszar prawie 4 ha. Powierzchnia użytkowa placówki - uwzględniająca zarówno wystawę stałą, jak i czasowe ekspozycje - jest szacowana na ok. 10 tys. m. kw. Otoczenie budynku to ok. 4 tys. m. kw.

Inwestycja współfinansowana jest ze środków europejskich pochodzących z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE