Nestle rozbuduje fabrykę sosów i zup w Kaliszu

  • portalspozywczy.pl
  • 26-10-2009
  • drukuj
Koncern Nestlé właśnie rozpoczął rozbudowę swojej kaliskiej fabryki, w której produkuje pod marką Winiary m.in. dania instant, sosy, majonezy czy zupy. Zakończenie wartej 16,7 mln CHF budowy obiektu produkcyjnego, planowane jest na Wielkanoc 2010 r.

W ciągu niecałej dekady kaliska fabryka zwiększyła produkcję o ponad 50 procent. W środę, 21 października, nastąpiło oficjalne otwarcie budowy nowego obiektu produkcyjnego w Kaliszu.

Przez niemal 15 lat Nestlé poczyniło w fabryce wiele znaczących inwestycji, a nowy budynek jest częścią tej długofalowej strategii. W początkowych latach były to głównie nakłady na modernizację infrastruktury, a ich koszt przekroczył 60 mln USD. W latach 2005-2008 inwestycje o wartości 65 mln PLN koncentrowały się w szczególności na rozbudowie linii produkcyjnych oraz ochronie środowiska.

- Rozbudowa fabryki to nie tylko bardzo dobra informacja dla firmy, świadcząca o prężnym rozwoju, ale także pozytywny sygnał dla lokalnej społeczności - zauważa Markus Froehlich, dyrektor fabryki Winiary. - Projekt rozbudowy zakłada również współpracę z lokalnymi dostawcami - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.