Państwowe Muzeum Etnograficzne po zmianach

12 grudnia otwarty zostanie zmodernizowany zabytkowy budynek Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie.
Państwowe Muzeum Etnograficzne po zmianach

Dzięki funduszom unijnym w wysokości ponad 13,8 mln zł oraz  6,2 mln zł ze środków budżetu województwa mazowieckiego obiekt przeszedł gruntowne zmiany.

Zwiększono m.in. powierzchnię muzealną, dostosowano budynek do potrzeb osób niepełnosprawnych, a także zainstalowano nowe windy. W otwarciu muzeum udział wezmą Marszałek Adam Struzik i Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Wiesław Raboszuk.

W ramach projektu wszystkie piętra neorenesansowego budynku poddane zostały gruntownej modernizacji. Dzięki adaptacji dotąd niewykorzystanych sal muzealnych oraz dobudowie nowych zwiększona została powierzchnia muzealna. Projekt realizowany był etapami.

W pierwszej kolejności wyremontowano piwnicę –  rozbudowie i modernizacji poddane zostały szatnia oraz toalety dla zwiedzających. Znajdujące się w piwnicy pomieszczenia zaadaptowano na aneks kuchenny, zaplecze do obsługi wystaw oraz scenę. Ponadto dobudowano nową kubaturę Magazynu Zbiorów z nowoczesnym systemem składowania.

Na parterze dokończono modernizację wejścia, gdzie zamontowano przeszklone drzwi wejściowe oraz nową panoramiczną windę przystosowaną do potrzeb osób niepełnosprawnych. W pomieszczeniach we wschodniej części budynku utworzono nowoczesne Centrum Informacji Bibliotecznej i Archiwalnej – umieszczono komputery z dostępem do informacji o zbiorach w wersji elektronicznej oraz stoisko z materiałami promującymi muzeum. Na tym poziomie zlokalizowano także: muzeum dla dzieci, bibliotekę oraz dużą, częściowo przeszkloną salę ekspozycyjną. Sala kinowa została natomiast przekształcona na salę konferencyjno-wystawową z rozkładaną sceną.

Powierzchnia na pierwszym piętrze oraz część drugiego zostały zaadoptowane na pomieszczenia biurowe dla pracowników muzeum. Również na drugim piętrze powstały dwie sale wystawowe. Na poddaszu znajdują się natomiast pomieszczenia konserwatorskie i toalety. Wyremontowano także klatki schodowe oraz wprowadzono nowoczesny system informacji wizualnej.

Projekt realizowany był w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007–2013.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE