Przyszłe wałbrzyskie centrum kultury z projektem

18 stycznia w Filharmonii Sudeckiej ogłoszono wyniki konkursu architektonicznego na „Projekt koncepcyjny budynku dawnego GDK, przyszłe Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników” w Wałbrzychu.
Przyszłe wałbrzyskie centrum kultury z projektem
Prezydent Wałbrzycha, inicjator konkursu zaznaczył, że jest to bardzo ważny projekt dla odbudowy tożsamości Wałbrzycha i wałbrzyszan, który już zyskał powszechną akceptację.

Zadaniem konkursu był wybór koncepcji architektonicznej stwarzającej współczesne ramy dla działalności Filharmonii Sudeckiej, zlokalizowanej obecnie w siedzibie nie spełniającej w pełni warunków dla funkcji koncertowej.

Budowa nowego gmachu filharmonii winna nie tylko zapewnić optymalne możliwości działania samej instytucji, lecz stać się Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników a także reaktywować mieszkańcom jedną z charakterystycznych budowli miasta tworzących jego symbolikę
i budującą lokalną tożsamość.

Do konkursu zakwalifikowano 58 zespołów, z których 21 złożyło prace konkursowe.Jak podaje włabrzyski magistrat, w wyniku rozstrzygnięcia wyłoniono trzy najlepsze prace:

I miejsce - 30 000zł - HS99 sp. z o.o sp.k z Koszalina
II miejsce - 20 000 zł - B2 Studio Sp. z o.o. sp. Komandytowa z Krakowa
III miejsce - 10 000 zł - PAG Pracownia Architektury Głowacki z Wrocławia

Główną nagrodę przyznano za bardzo dobre wpisanie całego kompleksu w otaczającą zabudowę, wytworzenie w oficynie, intrygującej i reprezentacyjnej przestrzeni publicznej, jednak zachowującej charakter i skalę miejsca.

- Oszczędna architektura wykorzystująca zdecydowane relacje pomiędzy pełnymi i przeźroczystymi płaszczyznami nie epatuje formą a raczej służy podkreśleniu przyjętej koncepcji urbanistycznej. Sąd konkursowy bardzo wysoko ocenił wykorzystanie ukształtowania terenu dla stworzenia walorów architektonicznych ale jednocześnie powiązania w miejscu nowego obiektu dwóch obszarów Alei Wyzwolenia i historycznego ścisłego centrum miasta - uzasadniał Piotr Fokczyński.

Umiejętne wykorzystanie walorów GDK-u przez zdecydowaną interwencję, ale nie przekraczającą granic ochrony obiektu oraz wprowadzenie programu funkcjonalnego dostępnego publicznie, uzupełniającego podstawowy program filharmonii i nie wymagającego zbyt dużych przekształceń struktury budynku. Przyjęty układ funkcjonalny oraz relacje między garażem wielopoziomowym i kompleksem filharmonii w ocenie sądu dodatkowo dają możliwość etapowania inwestycji i chociaż nie było to wymogiem regulaminowym to stanowi bardzo istotny walor -dodał.

Zdecydowana większość projektów charakteryzowała się wysokim warsztatem w zakresie rozwiązań funkcjonalnych i potwierdzała specjalistyczną wiedzę projektantów.

- Jednocześnie trzeba podkreślić bardzo trudne uwarunkowania przestrzenne i obszerny program obiektu przygotowany przez organizatora. Te czynniki i bardzo zróżnicowany poziom projektów pokazały, że był to bardzo trudny konkurs. Przegląd projektów i ocena końcowa pozwalają jednak uznać poziom konkursu za wysoki ponieważ więcej niż połowa projektów we wszystkich kryteriach otrzymała wysoką ocenę. Konkurs pokazał także jak wielki potencjał dla nowej kreacji w architekturze i przestrzeni ma miasto Wałbrzych i że przy tak charakterystycznych i trudnych uwarunkowaniach jedynie konkurs architektoniczny może doprowadzić do właściwych rozwiązań - mówił Robert Szymala przewodniczący sądu konkursowego.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.