Ruda Śląska: Dawne osiedle robotnicze zyska nowe oblicze

Nową drogę dojazdową, parkingi, chodniki oraz zieleń zyska do końca roku północna część zabytkowej kolonii robotniczej Kaufhaus w Rudzie Śląskiej. Miejski samorząd zainwestuje w ten charakterystyczny punkt miasta blisko milion złotych.
Ruda Śląska: Dawne osiedle robotnicze zyska nowe oblicze
Miejski samorząd zainwestuje w ten charakterystyczny punkt miasta blisko milion złotych

• Na przedłużeniu dotychczasowej ulicy powstanie nowy ciąg pieszo-jezdny z czerwonego bruku klinkierowego z szarymi granitowymi wstawkami.

• Władze Rudy Śląskiej myślą o dalszej rewitalizacji zarówno osiedla Kaufhaus, jak i centrum Nowego Bytomia.

Zwyczajową nazwę pochodzącemu z połowy XIX w. dawnemu osiedlu robotniczemu w rudzkiej dzielnicy Nowy Bytom dał istniejący od 1904 r. dom handlowy, czyli po niemiecku Kaufhaus (przez mieszkańców Rudy Śląskiej nazywany często Kafauzem). Kolonia mieści się w dzielnicy Nowy Bytom, w obrębie ulic Gwardii Ludowej, Rudzkiej, Dobrej Nadziei, Podgórze i Niedurnego.

W poprzednich latach miasto wyremontowało już znaczną część ul. Gwardii Ludowej, która jest główną osią kolonii. Dotąd na inwestycję czekała jednak jej północna część - w rejonie numerów 24-33. We wtorek (30 maja) rudzki samorząd poinformował o wyłonieniu firmy, która za ponad 850 tys. zł do końca roku zrewitalizuje to miejsce.

"Na inwestycję przy ul. Gwardii Ludowej jej mieszkańcy czekali od wielu lat. Obecnie teren ten jest kompletnie niezagospodarowany, nie ma zarówno drogi, jak i parkingów, a zamiast chodników są wydeptane przez mieszkańców ścieżki. Teraz się to zmieni" - zadeklarowała cytowana prezydent Rudy Śląskiej Grażyna Dziedzic.

Na przedłużeniu dotychczasowej ulicy powstanie nowy ciąg pieszo-jezdny z czerwonego bruku klinkierowego z szarymi granitowymi wstawkami. Z podobnej nawierzchni wykonane zostaną chodniki - dojścia do budynków. Nawierzchnię ażurową będzie miał parking dla 22 pojazdów.

Parking powstanie w miejscu obecnego placu zabaw, ten z kolei w całości zostanie przeniesiony w nowe miejsce. Wykonane zostaną też elementy małej architektury, m.in. ławki i kosze na śmieci, a miejsce zostanie oświetlone 20 słupami oświetleniowymi z oprawami diodowymi. Wokół nasadzona zostanie zieleń - ok. 40 drzew i nowe trawniki.

Władze Rudy Śląskiej myślą o dalszej rewitalizacji zarówno osiedla Kaufhaus, jak i centrum Nowego Bytomia. Plany obejmują m.in. zagospodarowanie przestrzeni przed Miejskim Centrum Kultury im. H. Bisty. Miasto spróbuje na ten cel pozyskać środki unijne. Konkurs, do którego zamierza przystąpić, powinien zostać ogłoszony na przełomie sierpnia i września br.

Kolonia robotnicza Kaufhaus została wybudowana dla robotników huty żelaza Friedenshuette (dzisiejszej Huty Pokój) w latach 1854-1924. Stała się w regionie znana od domu towarowego (Kaufhausu) wybudowanego w 1904 r. w centralnej części osiedla.

O jego budowie - na wzór podobnych powstających wówczas w wielkich miastach Europy - zdecydował, wychodząc na przeciw problemu deficytu kadr pracowniczych, ówczesny właściciel huty, koncern Oberbedarf. Do drugiej wojny światowej sprzedawano tam praktycznie wszystko; stał się więc miejscem podróży mieszkańców okolicznych osiedli, a nawet miast.

Nowo bytomski Kaufhaus był pierwszym tak zaawansowanym technicznie obiektem handlowym na Górnym Śląsku. Żelbetowa konstrukcja pozwoliła na stworzenie dużych nieprzedzielanych ścianami powierzchni. Przemyślane były ciągi komunikacyjne - windy, klatki schodowe (osobne dla klientów i pracowników), czy drogi transportu towarów.

Tuż obok działała nieistniejąca już dziś chlewnia, a do domu handlowego, gdzie działały m.in. dwie rzeźnie, zwierzęta przechodziły podziemnym korytarzem. Mięso trafiało do chłodni w piwnicy albo prosto na lady na piętrach zewnętrzną windą. Na każdym piętrze były po dwa sejfy, których zawartość zrzutniami transportowano do podziemnego skarbca. Krokwie pokrytego dachówkami dachu były stalowe, a jakość powietrza zapewniał skomplikowany system wentylacyjny.

Obecny właściciel od 1999 r. stopniowo stara się odnawiać podniszczony przez kilkadziesiąt powojennych lat Kaufhaus z własnych środków. Każda z czterech kondygnacji budynku (plus piwnica) ma 1,3 tys. m kw. powierzchni. Dotąd m.in. odrestaurowano elewację, wymieniono znaczną część dachów i wyremontowano większość pomieszczeń - wynajmując je na m.in. na biura i sklepy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE