Sosnowiec: Tak będzie wyglądało przed dworcem. Co z Patelnią?

Wyniki konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej nowego zagospodarowania przestrzeni przed sosnowieckim dworcem kolejowym ogłoszono w Sosnowcu. Zwycięska praca zakłada m.in. częściowe przykrycie tzw. Patelni.
Sosnowiec: Tak będzie wyglądało przed dworcem. Co z Patelnią?
Wizualizacja zagospodarowania przestrzeni przed sosnowieckim dworcem (fot. UM Sosnowiec)

• Chodzi o teren przed sosnowieckim dworcem kolejowym - przecięty ważną miejską arterią, ul. 3 Maja. Miasto obecnie - przy wsparciu środków unijnych - remontuje tę ulicę na odcinku ponad 4 km.

• Równolegle skorzystało z pomocy katowickiego oddziału Stowarzyszenia Architektów Polskich, by w drodze konkursu spróbować zdobyć pomysł na nowy kształt swojej reprezentacyjnej przestrzeni.

• To jeden z najważniejszych momentów w historii naszego miasta. W 115-letniej historii Sosnowiec tak naprawdę nigdy nie doczekał się rynku z prawdziwego zdarzenia - ocenił prezydent Sosnowca Arkadiusz Chęciński.

 

"Dziś stoimy przed szansą, aby w centrum miasta powstało miejsce, które będzie przyciągać mieszkańców, w którym będą mogli złapać chwilę oddechu, zrelaksować się. Oczywiście muszą być tutaj m.in.: lokale, miejsca rozrywki, aby mieszkańcy mieli tutaj po co przyjeżdżać. Stąd szukamy odpowiednich rozwiązań na ożywienie centrum, na zmianę jego oblicza" - dodał.

Przypomniał, że przeprowadzona w latach 70. ub. wieku przebudowa centrum m.in. umożliwiła do dzisiaj przejazd przez centrum miasta niemal bez korków. "Ale przecież centra miasta nie mogą być dla samochodów, ale przede wszystkim dla ludzi. Dlatego będziemy robić wszystko, aby centrum miasta w pewien sposób odzyskać dla sosnowiczan, oczywiście tak, aby nie komplikować życia kierowcom. Jestem przekonany, że i jedno i drugie nam się uda" - zadeklarował Chęciński.

Jednym z konkursowych warunków był koszt realizacji mieszczący się w 4 mln zł brutto. Zwycięska praca katowickiej pracowni Amaya Architekci Bartosz Majewski zakłada m.in. częściowe przykrycie dzisiejszego obniżenia Placu Stulecia (nazywanego popularnie Patelnią), w którym mieści się pasaż handlowy i skąd prowadzi obszerne przejście podziemne do dworca i na drugą stronę linii kolejowej.

Przykrycie Patelni pozwoli m.in. wygospodarować na poziomie gruntu nowy plac, mogący służyć np. jako miejsce pod stragany, scenę czy lodowisko. Z kolei po zachodniej stronie ul. 3 Maja wygospodarowany miałby zostać nowy Plac Metropolii, przy którym mógłby stanąć nowy budynek, pod kątem np. Centrum Informacji Miejskiej.

Oba te place - zgodnie z nagrodzoną koncepcją - połączyłyby naziemne przejścia przez ul. 3 Maja. Całość pozwoliłaby wyeksponować efektowny sosnowiecki dworzec kolejowy. Ważnym dla mieszkańców elementem byłoby też przeniesienie niewyeksponowanego obecnie na Placu Stulecia pomnika związanego z Sosnowcem Jana Kiepury.

Autorzy zwycięskiej koncepcji - znani już w Sosnowcu m.in. z koncepcji przebudowy domu kultury w dzielnicy Kazimierz oraz amfiteatru w tamtejszym parku - otrzymali nagrodę 15 tys. zł.

Zgodnie z regulaminem konkursu SARP nagrodą jest także zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na szczegółowe opracowanie pracy konkursowej. Przedmiotem zamówienia będzie opracowanie koncepcji pokonkursowej oraz sporządzenie - na jej podstawie - wielobranżowej dokumentacji projektowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE