PARTNER PORTALU
  • BGK

Tak będzie wyglądać Muzeum Żołnierzy Wyklętych. Zobacz zdjęcia

  • aw    27 stycznia 2017 - 10:34
Tak będzie wyglądać Muzeum Żołnierzy Wyklętych. Zobacz zdjęcia

Nagrodzony projekt Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL (fot.twitter.com/PatrykJaki)

• Ministerstwo sprawiedliwości podało wyniki konkursu na opracowanie koncepcji architektonicznej Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL.
• Za najlepsza uznano propozycje architektów z Katowic.




Przypomnijmy, 10 miesięcy temu minister Zbigniew Ziobro podjął decyzję o utworzeniu w siedzibie aresztu Warszawa-Mokotów Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL.

- Muzeum rozpoczęło działalność 1 kwietnia 2016 r. Teraz, po 10 miesiącach, wchodzimy w nowy etap pracy, w etap tworzenia faktycznego muzeum - przypomniał Dyrektor Muzeum Jacek Pawłowicz.

Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej muzeum został ogłoszony 4 października 2016. Do konkursu zgłosiły się 73 zespoły architektów, z czego do konkursu zakwalifikowano 20 prac. Założeniem konkursu było uzyskanie jak najlepszej pod względem przestrzennym, funkcjonalnym oraz architektonicznym koncepcji modernizacji wnętrz w istniejących obiektach więziennych oraz ich ewentualnej rozbudowy na cele związane z funkcjonowaniem Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL.

Sąd konkursowy, zgodnie z regulaminem konkursu, przyznał trzy nagrody i dwa równorzędne wyróżnienia.

I nagrodę w wysokości 50 000 zł i zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na opracowanie dokumentacji projektowej, będącej szczegółowym opracowaniem pracy konkursowej, otrzymał zespół M.O.C. ARCHITEKCI Ewa Janik z Katowic.

Sąd konkursowy docenił "twórczą koncepcję uporządkowania istniejącego założenia aresztu śledczego z zachowaniem i wyeksponowaniem obiektów historycznych" oraz "czytelność funkcjonalną" i wprowadzenie nowych elementów rzeźbiarskich, wzbogacających przestrzeń w muzeum.

Kapituła konkursu doceniła również zaprojektowanie głównego wejścia w przemyślany sposób oraz metodę zintegrowania placu wejściowego z przestrzenią publiczną i ul. Rakowiecką. Za wyróżniający pracę zabieg uznano koncepcję czterech rzeźbiarskich wież-świetlików, "dostarczających światło naturalne na poziom podziemia; nie tylko porządkujących przestrzeń muzeum, ale mających stać się także ważnym akcentem w skali miasta".

- Chcieliśmy w naszym projekcie upamiętnić wszystkich tych ludzi, którzy przeszli przez to miejsce. (…) To ważny temat dla nas, jako architektów, i dla całego kraju. To miejsce powinno było powstać już dużo wcześniej - powiedział jeden z autorów zwycięskiego projektu, Błażej Janik z pracowni M. O. C. Architekci.









KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.




NAJPOPULARNIEJSZE W PORTALU




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI



Wyszukiwarki

Polecane oferty: