PARTNER PORTALU
  • BGK

W Nowej Soli powstanie gigantyczna piekarnia

  • bad    15 października 2015 - 18:07
W Nowej Soli powstanie gigantyczna piekarnia
Zakład w Nowej Soli zatrudni ponad 100 osób. Fot. lubuskie.pl

Duński potentat przemysłu piekarniczego firma Lantmannen Unibike, postawi w Nowej Soli ogromną fabrykę. Zakład zatrudni ponad 100 osób. Produkcja będzie wynosiła ponad 200 ton pieczywa dziennie.




Uroczystość rozpoczęcia budowy odbyła się 15 października br. w nowosolskiej Południowej Strefie Ekonomicznej.

Pieczywo z Nowej Soli do całej Europy

Lantmannen Unibake – producent pieczywa świeżego i mrożonego (przeznaczonego do odpieku w sklepach), właściciel takich marek jak Schulstad, Skoga i Schulstad Bakery Solutions, zwiększa skalę inwestycji w Polsce. Spółka zbuduje na terenie Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej - w Nowej Soli - nowoczesny zakład  produkcyjny o powierzchni 29 tys. metrów kwadratowych.

Będzie to już trzeci i jednocześnie największy zakład tej firmy w Polsce. Wartość inwestycji to 75 mln EUR. Wydatki te obejmują wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbędną infrastrukturą (m.in. chłodnie, pomieszczenia magazynowe, oczyszczalnia ścieków, budynki i pomieszczenia biurowe i techniczne), a także zakup i instalację maszyn i niezbędnych urządzeń. W nowym zakładzie powstaną 3 nowoczesne linie produkcyjne, które będą wytwarzać około 200 ton pieczywa rocznie.

Czytaj też: 1,5 mln zł więcej na strefę gospodarczą w Nowej Soli

Będzie to przede wszystkim różnego typu pieczywo do odpieku w sklepach, jednak spółka nie wyklucza możliwości uzupełnienia oferty o produkty dodatkowe - takie jak chłodzone lub mrożone ciasto do wyrobów piekarniczych czy gotowe posiłki oparte na produktach piekarniczych (np. gotowe kanapki). Około 70 proc. produkcji trafi na eksport – na rynki krajów Europy Środkowo-Wschodniej, a także do państw skandynawskich.

- Nasz nowy zakład tu, w Nowej Soli będzie odgrywał ważna rolę w tej perspektywie wzrostu firmy Lantmannen Unibake. Kiedy prezentowałem tę inwestycję zarządowi, nazwałem ja jedną z najważniejszych w naszej historii. To właśnie stąd będziemy dostarczać naszej wysokiej jakości produkty nie tylko klientom w Polsce, ale także w całej Europie – mówił Werner Devinck prezes zarządu Lantmannen Unibake.

Jak podkreślała podczas uroczystości marszałek Elżbieta Anna Polak, inwestycja ta rozpoczyna się dzięki ogromnemu zaangażowaniu prezydenta miasta Wadima Tyszkiewicza. - Dzisiaj pragnę pogratulować panu prezydentowi skuteczności, determinacji, walki o każdego inwestora. Myślę, że my też się do tego przyczyniliśmy, bo codziennie modlimy się: „chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj” i Pan Bóg nas wysłuchał. Dziękuję inwestorowi za wybór Nowej Soli w regionie lubuskim - regionie wartym Zachodu – mówiła.

Kolejne miejsca pracy, szansa na dalszy rozwój dla miasta

Zadowolenia z powstającej fabryki nie krył też sam Wadim Tyszkiewicz. - Fabryka w Nowej Soli to bardzo ważne wydarzenie. To są kolejne miejsca pracy, to szansa na dalszy rozwój dla miasta i regionu. Chciałem serdecznie podziękować pani marszałek, bo bez uzbrojenia strefy, bez obwodnicy nie mielibyśmy tak świetnych terenów inwestycyjnych i byłoby niemożliwe pozyskanie inwestora – przekonywał. Dodajmy, że ważny udział w pozyskaniu inwestora miało także Centrum Obsługi Inwestora i Eksportera Urzędu Marszałkowskiego.

Budowa fabryki rozpocznie się w październiku 2015 r., zakończenie prac planowane jest na koniec roku 2018, przy czym spółka planuje stopniowe uruchamianie mocy produkcyjnych – pierwsza linia zacznie działać w I kwartale 2017 r., druga – w III kw. 2017 r., a trzecia – do końca 2018 r.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (4)

  • piekarz, 2016-07-12 16:11:19

    A co z ludźmi z poznania? Pewnie wszyscy pójdą na bruk!!!!
  • zjadacz chleba, 2015-11-06 09:06:38

    Do Praktyk: jeżeli piekarz będzie piekł dobry, zdrowy i świeży o godz. 18 (gdy ludzie wracają z pracy) chleb to nikogo nie będzie musiał zwalniać.
  • Praktyk, 2015-10-19 23:01:09

    To sto miejsc pracy w Nowej Soli i 500 zwolnionych ludzi u polskich piekarzy...

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.