Zachodniopomorskie: Zbudują Centrum Nauki w kształcie statku

Trzy poziomy wystawiennicze, sala konferencyjna, dwie sale edukacyjne, prawie 3,6 tys. m2 ekspozycji, planetarium na 60 osób i duży taras na dachu, z którego będzie można podziwiać widok na Wały Chrobrego. Tak wyglądać będzie Centrum Nauki na szczecińskiej Łasztowni.
Zachodniopomorskie: Zbudują Centrum Nauki w kształcie statku
Wizualizacja szczeciśńkiego Centum Nauki (fot. mat. prasowe)

• Centrum Nauki będzie multimedialną placówką naukowo–edukacyjną poświęconą m.in żegludze i szkutnictwu oraz jego historii na Bałtyku.

• Bryła o wysokości 14 metrów nawiązuje do kadłuba statku.

• W tym roku ma zostać przygotowana pełnobranżowa dokumentacja, która umożliwi rozpoczęcie przetargu i wybranie generalnego wykonawcy. Rozpoczęcie prac budowalnych przewidywane jest na rok 2018.

- Idea szczecińskiego morskiego centrum nauki nabiera rozpędu. Będzie to miejsce morskiej przygody, gdzie spotykać się będą ludzie ciekawi świata. Nie zabraknie tam historii i nowoczesnych rozwiązań ujętych w przepięknej architekturze. Będzie to miejsce, które będzie pobudzało kreatywność, rozwijało morskie pasje i zainteresowanie do nauk, w szczególności technicznych – zapowiedział marszałek Olgierd Geblewicz na konferencji prasowej na której zaprezentowana została koncepcja architektoniczna Centrum Nauki.

Centrum Nauki będzie multimedialną placówką naukowo–edukacyjną poświęconą m.in żegludze i szkutnictwu oraz jego historii na Bałtyku. Będzie wyposażona w wystawę stałą, zawierającą interaktywne elementy nauki i techniki.

Wizualizacja Centrum Nauki (fot.mat.prasowe)
Wizualizacja Centrum Nauki (fot.mat.prasowe)

Ich zadaniem będzie rozbudzanie ciekawości, inspirowanie do aktywnego poszukiwania i odkrywania odpowiedzi. Zwiedzający będą mogli samodzielnie przeprowadzać eksperymenty oraz aktywnie w nich uczestniczyć.

Głównym założeniem koncepcji było zaprojektowanie budynku, który nawiązywałby do tematyki i funkcji, i który wyznaczałby kierunek zabudowy dla całej Łasztowni. Dlatego bryła o wysokości 14 metrów nawiązuje do kadłuba statku. - Chcemy, aby budynek stał się kolejnym symbolem nowoczesnej architektury w Szczecinie, obok Filharmonii im. Mieczysława Karłowicza i Centrum Dialogu Przełomy – tłumaczył marszałek Geblewicz. Budynek będzie mieścił prawie 3,6 tys. m2 ekspozycji, przy całej powierzchni użytkowej ponad 7,5 tys. m2.

Planetarium i taras dla zwiedzających

CN będzie wielofunkcyjne, stąd też zaprojektowane zostało tak, żeby stanowiło również znakomity punkt widokowy na Wały Chrobrego i Odrę. Funkcję edukacyjną pełnić będzie m.in. planetarium na 60 osób, którego bryła rozepnie się aż na trzy kondygnacje.

Planetarium będzie podwieszone i połączy funkcje kina 5D i miejsca ekspozycyjnego. Na parterze znajdować się będzie także sklep, punkt gastronomiczny oraz specjalna brama, która da możliwość transportu dużych eksponatów.

Pierwsze piętro to strefa wystaw, wejście do planetarium, sala audytoryjna oraz dodatkowe sale edukacyjne. Piętro wyżej stanowić będzie poziom stricte wystawowy. Znajdzie się tam również pion administracyjny. Budynek zwieńczony będzie tarasem.

- Traktujemy go jako agorę miejską, do której dostać się będzie można przez zewnętrzną klatkę. Będzie ona otwarta, więc osoby spacerujące będą mogły wejść na górę i podziwiać widoki czy skorzystać z punktu gastronomicznego niezależnie od godzin działania samego Centrum Nauki – tłumaczył twórca koncepcji, architekt Piotr Płaskowicki.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.