Zamienili skwer w betonowy plac

  • Przegląd prasy/Rzeczpospolita
  • 31-05-2011
  • drukuj
Olsztyn zmodernizował za unijne pieniądze plac przed ratuszem. Mieszkańcy krytykują inwestycję, a władze rozważają zmianę projektu, sadzenie zieleni i nowe meble miejskie.
Zamienili skwer w betonowy plac

Rewitalizacja obszaru starego miasta i śródmieścia w Olsztynie wzbudza wśród mieszkańców ogromne emocje. Ukończona w ramach inwestycji przebudowa placu Jana Pawła II przed budynkiem ratusza spotkała się z ostrą krytyką dużej części mieszkańców – donosi Rzeczpospolita”.

Skwer, który do niedawna był miejscem spotkań, zamienił się w betonowy plac, na którym będą organizowane uroczystości. Koncepcja architektoniczna gryzie się z otoczeniem, a schody na dużej części placu utrudniają do niego.

Inwestycja kosztowała 2,4 mln zł i została dofinansowana w 70 proc. z funduszy europejskich w ramach regionalnego programu. Cały projekt rewitalizacji pochłonie 9,3 mln zł.

Miasto przyznaje, że nie konsultowało projektu z mieszkańcami. Najwięcej zastrzeżeń budzą nowoczesne lampy, które olsztyniacy ochrzcili mianem „pał”. Prezydent miasta podjął w tej sprawie dyskusję z architektem, a ogrodnik miejski i asystentka ds. estetyzacji miasta pracują nad zielenią i meblami miejskimi na placu – pisze „Rzeczpospolita”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.