PARTNER PORTALU
  • BGK

Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Wielkopolsce

  • PAP/MIW    23 lipca 2017 - 19:36
Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Wielkopolsce
Polskiej kiełbasy nikomu chyba zachwalać nie trzeba (fot. www.wrota-swietokrzyskie.pl)

We wrześniu 2017 roku Wielkopolska będzie gospodarzem Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Organizatorem jest Urząd Marszałkowski w Poznaniu.




• - O rolę gospodarza zabiegaliśmy od 2015 roku, bo to jest ogromny prestiż i szansa na promocję dla naszych lokalnych producentów zdrowej żywności" - powiedział wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

• Z tej okazji na Targach Smaków w Poznaniu regionalne produkty żywnościowe zaprezentują przedstawiciele z 8 krajów i 10 regionów polskich. Swoje regionalne wyroby wystawią: Norwegia, Szwecja, Niemcy, Dania, Hiszpania, Łotwa, Litwa i Turcja.

• - Forum jest najlepszą formą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów, należących do sieci dziedzictwa kulinarnego - powiedział wicemarszałek.

Województwo Wielkopolskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2008 roku. Do sieci należy łącznie 45 regionów europejskich, w tym 10 z Polski.

- Głównym celem jest promocja regionalnej żywności, opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Członkowie Sieci gwarantują, że ich produkty są zdrowe i pochodzą z naturalnych upraw, bez dodatków chemii - powiedział Grabowski.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza obecnie 124 członków, do których należą producenci żywności, przetwórcy, restauracje, gospody i gospodarstwa agroturystyczne.

- Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych miejsc, informują konsumentów i turystów, gdzie oferują najlepsze i najzdrowsze regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury - wyjaśnił wicemarszałek.

W zespole opiniującym, który dokonuje wyboru produktów do nadania znaku, zasiadają osoby związane z kulinariami oraz naukowcy z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Krzysztof Grabowski powiedział, że jako obserwator wielokrotnie uczestniczył w posiedzeniach tego gremium.

- Dyskusja jest bardzo zagorzała i nie jest tak, że wszystkich przyjmujemy. Bardzo dużo wniosków jest odrzucanych ze względu na skład surowcowy produktów - wyjaśnił.

Dodał też, że miejsca z przyznanym znakiem są często kontrolowane.

- Zdarzyły się przypadki, że wykreślaliśmy członków i odbieraliśmy im znak ze względu na nieprzestrzeganie zasad i procedur.

Podczas europejskiego forum członkowie zagraniczni odwiedzą w Wielkopolsce miejsca, które należą do Sieci.

- Na pewno spróbują naszą wielkopolską kiełbasę białą parzoną, kaliskie andruty i poznańskie rogale świętomarcińskie - zapowiedział wicemarszałek. Europejskie forum Sieci rozpocznie się w Poznaniu 22 września i potrwa 3 dni.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!






×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.