PARTNER PORTALU
  • BGK

Jest receptura drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkołach

  • Portalspozywczy.pl/JS    15 kwietnia 2016 - 21:10
Jest receptura drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkołach

Prace nad nowymi przepisami dotyczącymi zasad żywienia w szkołach nadal trwają i jak się dowiedziała się "GW" w Ministerstwie Zdrowia (fot.flickr.com/Klearchos Kapoutsis)

Jak dowiedziała się "Gazeta Wyborcza", cukiernicy i piekarze zrzeszenie w Stowarzyszeniu Rzemieślników Piekarstwa RP opracowali już receptury drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkolnych sklepikach.




Prace nad nowymi przepisami dotyczącymi zasad żywienia w szkołach nadal trwają i jak się dowiedziała się "GW" w Ministerstwie Zdrowia, ich rezultat zostanie wkrótce przedstawiony. Na spotkanie z ministrem czekają także cukiernicy i piekarze. Na razie nie wiadomo jeszcze, kiedy do niego dojdzie.

Zobacz też: Drożdżówki wracają do szkolnych sklepików. Na cześć ministra będą nosić nazwę radziwiłłówki

Rzemieślnicy działają jednak szybciej niż ministrowie. Drożdżówka opracowana przez Stowarzyszenie ma mniej cukru i tłuszczu, by spełnić wymogi Ministerstwa Zdrowia. Cukiernicy - żeby utrzymać jakość - dodają więcej jajek. Tak jak tradycyjne słodkie bułki, także te dla uczniów mogą być z serem, owocami lub kruszonką.

Czytaj cały tekst tutaj.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!






KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.