PARTNER PORTALU
  • BGK

Polsko-Litewski Szlak Tradycji będzie promował kuchnię Polski i Litwy

  • PAP/MIW    9 kwietnia 2018 - 17:03
Polsko-Litewski Szlak Tradycji będzie promował kuchnię Polski i Litwy
Polsko-Litewski Szlak Tradycji będzie promować kuchnię i produkty regionalne obu krajów. (www.wrotapodlasia.pl)

W Puńsku (Podlaskie) przedstawiciele samorządu Druskiennik na Litwie i Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) spotkali się w poniedziałek (9.04), aby omówić szczegóły Polsko-Litewskiego Szlaku Tradycji, promującego kuchnie i produkty regionalne obu krajów.




  • Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie otrzymał dofinansowanie projektu stworzenia w 2018 r. Polsko-Litewskiego Szlaku Tradycji. To pieniądze m.in. na mobilną aplikację, stronę internetową i imprezy promujące kuchnię obu krajów.
  • - Turysta dzięki aplikacji będzie mógł wybrać, gdzie uda się na posiłek; czy zje kołduny, czy litewskie pielmieni, czy podlaski, tatarski pierekaczewnik, czy kupi sękacza albo kindziuka - powiedział wicedyrektor PODR Mariusz Cylwik.
  • Od strony polskiej do projektu włączeni zostaną producenci regionalnej żywności, zrzeszeni w grupie Podlaskie Smaki.

Na spotkaniu w Puńsku ustalono szczegóły projektu. Położone nad Niemnem Druskienniki są kojarzone najczęściej z uzdrowiskiem. Miasto znajduje się w odległości 47 km od granicy z Polską.

PODR poinformował, że otrzymał ponad 37 tys. euro dofinansowania, w ramach unijnego projektu Interreg V-A Litwa-Polska wspierającego współpracę transgraniczną. Fundusze przeznaczy właśnie na stworzenie Polsko-Litewskiego Szlaku Tradycji.

- Od dawna na tych terenach przenikały się wspólnie kulinaria i historia. Teraz chcemy powrócić do tych tradycji. To pierwszy tego typu projekt, który będziemy realizować - poinformował wicedyrektor PODR Mariusz Cylwik.

Projekt ma opierać się na promocji kuchni obu krajów i w ten sposób przyciągać więcej turystów.

- Kindziuk, kartacze, cepeliny, sękacze, to potrawy, które znane są po obu stronach granicy" - powiedział Cylwik.

- Specyficzne dla rejonu litewskiego są np. wędzony ryj świński lub uszy - dodał.

Polsko-Litewski Szlak Tradycji zakłada stworzenie strony internetowej, wydany zostanie album promujący inicjatywę, odbywać się będą spotkania i imprezy, zarówno po stronie polskiej, jak i litewskiej.

W najbliższych tygodniach ruszy zbieranie informacji potrzebnych do uruchomienia mobilnej aplikacji, która w ocenie ekspertów spotkania będzie wymagała największych środków finansowych i dużego nakładu pracy.

- Musimy zrobić wywiady u każdego gospodarza i producenta, porobić zdjęcia i trzeba będzie przetłumaczyć to na trzy języki: polski, litewski i angielski - mówił wicedyrektor PODR i dodał, że po każdej ze stron trzeba znaleźć po 36 podmiotów, które znajdą się w aplikacji.

- Turysta dzięki aplikacji będzie mógł wybrać, gdzie uda się na posiłek; czy zje kołduny, czy litewskie pielmieni, czy podlaski, tatarski pierekaczewnik, czy kupi sękacza albo kindziuka - powiedział Cylwik.

- To jest współpraca, wspólna marka, wspólny brand dla większej ilości producentów, bo do tej pory każdy robił oddzielnie, a teraz jest możliwość, teraz każdy widzi, że trzeba wspólnie działać, wspólnie robić pod jednym szyldem - podsumował Mariusz Cylwik.

Od strony polskiej do projektu włączeni zostaną producenci regionalnej żywności, zrzeszeni w grupie Podlaskie Smaki.

- Strona litewska nie robiła takiego szlaku, nie ma takiego doświadczenia(...). Oni dopiero muszą, na podstawie tego wspólnego projektu, wyszukać i stworzyć własny "mikroszlak" po stronie litewskiej - wyjaśnił wicedyrektor PODR.

Podlaski PODR poinformował, że wójt Puńska, terenu zamieszkałego przez mniejszość litewską, Witold Liszkowski; w ramach projektu część otrzymanych pieniędzy przeznaczy na zakup produktów, z których lokalne gospodynie będą pokazywały cały proces powstawania tradycyjnej żywności.

Robocza nazwa szlaku promującego kuchnie obu krajów to "szlak dziedzictwa kulturowego ponad granicami" czyli "tak jakby transgraniczny szlak kulturowy" - tłumaczy Cylwik. Ostateczna nazwa szlaku zostanie uzgodniona podczas kolejnego spotkania na przełomie maja i czerwca, które odbędzie się na Litwie.

Wszystkie założenie tego polsko-litewskiego projektu kulinarnego muszą być zrealizowane do końca roku.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.