• PARTNERZY PORTALU

Poznań: Kiełbasa biała parzona wielkopolska z unijnym certyfikatem

• Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat.
• O certyfikat starali się wielkopolscy wędliniarze.
• Będzie to kolejna kulinarną wizytówką regionu w Unii Europejskiej.
Poznań: Kiełbasa biała parzona wielkopolska z unijnym certyfikatem
Kiełbasa biała parzona wielkopolska ma szanse zainteresować konsumentów także spoza Wielkopolski i kraju (fot. pixabay)

Biała kiełbasa tradycyjnie stawiana jest na wielkopolskim, wielkanocnym stole. Wielkanoc w polskiej tradycji uchodzi za najbardziej mięsne święto.

Jak powiedział honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Jacek Marcinkowski, przyszłoroczna Wielkanoc ma być pierwszą, w trakcie której Wielkopolanie będą mogli nabyć kiełbasę białą parzoną wielkopolską z unijnymi oznaczeniami.

"Dopełnione zostały już wszystkie procedury konieczne do spełnienia w kraju, spodziewamy się, że do końca roku kiełbasa uzyska unijny certyfikat. Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale nasza wyróżnia się smakiem i wyglądem: jest szara na przekroju, zawiera czosnek, majeranek, pieprz - naturalne przyprawy, bez żadnych dodatków" - powiedział.

Jak podkreślił, kiełbasa biała parzona wielkopolska ma szanse zainteresować konsumentów także spoza Wielkopolski i kraju.

"Naszą ambicją jest, by Wielkopolska miała w UE swój charakterystyczny, mięsny akcent. Region jest znany z rogali świętomarcińskich, teraz może kojarzyć się także z dobrą kiełbasą" - powiedział Marcinkowski.

Obecnie producenci tradycyjnych wędlin mogą starać się o lokalny certyfikat jakości, przyznawany rokrocznie w ramach akcji "Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja". W tym roku kiełbasę białą parzoną wielkopolską testom poddało 17 producentów.

We wtorek w Poznaniu ocenie zostało poddanych w sumie sześć produktów: poza kiełbasą białą parzoną wielkopolską były to też szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona i polędwica wędzona. Certyfikację przeprowadzali członkowie dwóch komisji - konsumentów i ekspertów. Oceniany był wygląd zewnętrzny, kolor, przekrój i smak.

"Smakując to, co do tej pory otrzymaliśmy mogę stwierdzić, że w tym roku znacznie podniosła się jakość kiełbasy polskiej wędzonej, lepsze są też i pozostałe wyroby. Kiełbasy białe są albo dobre, albo poprawne. Tu można naprawdę wybrać wędliny na wielkanocny stół. To my, konsumenci wymuszamy na zakładach mięsnych dbałość o coraz lepszy produkt, z coraz mniejszą ilością chemii. Oczywiście wciąż ważne jest, w jakim sklepie robimy zakupy" - powiedział PAP degustujący wędliny ekspert kulinarny Juliusz Podolski.

Ogłoszenie wyników certyfikacji nastąpić ma 12 marca. Jak zapowiedział Jacek Marcinkowski, tego dnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się promocja regionalnych wyrobów wędliniarskich na wielkanocny stół.

 


KOMENTARZE (2)ZOBACZ WSZYSTKIE

Niestety ten kiełbasopodobny wyrób w Wielkopolsce ma mało wspólnego z Prawdziwą Białą Kiełbasą produkowaną kiedyś przez ZM np. w Kole czy Krotoszynie. Obecnie 50% to chemia a reszta to mięso bądź z wielkich polskich hodowli bądź sprowadzane z Niemiec, Dani, które nawet mięsem być nie powinno nazwane....

Do białej parzonej potrzebne jest mięso "nie pędzone" ze świń tradycyjnie karmionych oraz naturalne przyprawy (nie chemia) pieprz czarny ziarnisty, czosnek polski, marjanek, trochę soli peklowej
rozwiń

masarz, 2016-02-11 16:49:53 odpowiedz

Jestem ciekaw czy producent podpisze się pod tym wynalazkiem? Za króla Gomółki fałszowanie wędlin i mięs karane było gardłem. Może sejm znowelizuje KK coby wrócić do dobrych tradycji nie trucia społeczeństwa.

obs1248, 2016-02-11 15:44:48 odpowiedz

ZOBACZ WSZYSTKIE


ZOBACZ TAKŻE