• PARTNERZY PORTALU

Śląski krupniok "pod ochroną" Unii

• 20 lutego 2016 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowany został wniosek o rejestrację „krupnioków śląskich” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
• Rejestracja krupnioka to efekt współpracy samorządów województw: śląskiego i opolskiego, producentów i specjalistów
Śląski krupniok "pod ochroną" Unii
20 lutego 2016 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowany został wniosek o rejestrację „krupnioków śląskich” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (fot.slaskie.pl)

Jeżeli do dwóch miesięcy od daty publikacji do Komisji Europejskiej nie wpłynie żaden sprzeciw, nazwa „krupnioki śląskie” zostanie zarejestrowana w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Produkt zostanie wtedy kolejnym regionalnym specjałem z Polski.

Producenci innych państw członkowskich mogą zgłosić zastrzeżenia, co do rejestracji. W takim przypadku państwo, z którego pochodzi wniosek i to, które złożyło zastrzeżenia są zobowiązane do znalezienia rozwiązania i sporządzenia wspólnego wniosku.

Po ostatecznym rozstrzygnięciu przez wszystkich sporów nazwa produktu jest rejestrowana i umieszczana w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Krupniok śląski jest jednym z najbardziej tradycyjnych wyrobów wędliniarskich charakterystycznych dla tradycji kulinarnych Śląska.

Rejestracja tego specjału to efekt współpracy samorządów województw: śląskiego i opolskiego, producentów i specjalistów. Województwa wsparły producentów merytorycznie i finansowo, partycypując w kosztach przygotowania i opracowania wniosku przez eksperta.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE