PARTNER PORTALU
  • BGK

Targi wielkanocne na Rynku Głównym oficjalnie otwarte

  • pt    25 marca 2018 - 18:05
Targi wielkanocne na Rynku Głównym oficjalnie otwarte
W sobotę, 24 marca, zastępca prezydenta Krakowa Andrzej Kulig uroczyście otworzył targi wielkanocne (fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl

Rozpoczęły się tradycyjne targi wielkanocne. Na Rynku Głównym są wystawcy z całej Polski, a także gości z Litwy, Wielkiej Brytanii, Ukrainy i Węgier, którzy prezentują swoje produkty.




  • W sobotę, 24 marca, zastępca prezydenta Krakowa Andrzej Kulig uroczyście otworzył targi wielkanocne.
  • Organizatorami targów, które potrwają do 2 kwietnia, są: Miasto Kraków, Krakowska Kongregacja Kupiecka oraz firma Artim.
    Na scenie występowały zespoły: Zespół Pieśni i Tańca „Krakowiacy”, Zespół Pieśni i Tańca „Małe Słowianki” oraz Ludowy Międzyszkolny Zespół Pieśni i Tańca „Krakowiak”.
  • Tego samego dnia od godz. 12.00 do 14.00 pisanki malowały znane postacie ze świata mediów, sportu, kultury i polityki.

Na tegorocznych targach wystawia się prawie 60 kupców, reprezentujących nie tylko Małopolskę, ale i inne regiony Polski. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, świeczki, pisanki, ręcznie malowana porcelana, szlifowane kryształy, obrusy, serwetki, plecionki, wyroby z masy solnej, z mąki, z siana, z ekologicznego drewna oraz inne wyroby regionalne.

Można będzie znaleźć takie produkty, jak churros – hiszpańskie rurki, naturalną chałwę turecką, maskotki pachnące kawą, czekoladą i cynamonem, biżuterię z tkanin oraz bursztynu, kierpce, koszule i kożuchy ręcznie haftowane, a także rękodzieło z Nepalu. Na targach zagości stanowisko Poczty Polskiej, gdzie będzie można nadać świąteczne kartki i listy.

Dla krakowian i turystów odwiedzających targi przygotowano punkty małej gastronomii z polskimi potrawami z grilla, stoisko z pierogami według staropolskich receptur, m.in. z kaszą gryczaną i wieprzowiną, z kapustą i grzybami, z soczewicą i suszonymi pomidorami, z mięsem, szpinakiem i serem feta, bobem i boczkiem, z owocami, serem, stoisko serwujące zupy: żurek, kwaśnicę, pomidorową, czosnkową, dyniową, barszcz ukraiński, grochówkę oraz grzybową.

Można skosztować cieszącą się od kilku lat powodzeniem pajdę chleba ze smalcem, masłem czosnkowym, boczkiem, cebulą i ogórkiem. Są smaczne kiełbasy, sery góralskie, oscypki, węgierskie placki, tzw. kurtoszo-kołacze, litewskie wędliny i ciemny chleb, miody, desery z suszonych owoców, orzechy prażone, migdały, słonecznik, owoce w czekoladzie i marcepanie, narzędzia i figurki z czekolady, ciasta domowe oraz tradycyjne pierniki.

Dla najmłodszych wielbicieli słodyczy wystawcy przygotowali lizaki w kształcie jajek, serc oraz postaci z ulubionych bajek. Na targach znalazło się tradycyjnie miejsce na beczki z „Grzańcem Galicyjskim”.

Jak co roku można też odwiedzić kuźnię, w której odbywają się pokazy kowalstwa. Przez cały okres targów na Rynku Głównym prezentować się będą twórcy ludowi z krakowskiego oddziału Stowarzyszenia Twórców Ludowych. Można zobaczyć, jak powstają pisanki ludowe, zawieszki, tradycyjne palmy wielkanocne, hafty, serwety, ozdoby świąteczne. Ponadto wykonywane będą kwiaty z bibuły, koronka klockowa, frywolitkowa, szydełkowa, rzeźba ludowa, drewniane ptaki, itp.

 

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.