• PARTNERZY PORTALU

Zielony Tydzień w Berlinie 2016: Pomorze Zachodnie zaprezentuje się na międzynarodowych targach

Pomorze Zachodnie po raz 14 zaprezentuje się podczas największych na świecie targów żywności i rolnictwa Zielony Tydzień, które rozpoczną się 15 stycznia w Berlinie i potrwają do 24 stycznia 2016 r. Region i swoje produkty będzie promowało tam ośmiu zachodniopomorskich wystawców.
Zielony Tydzień w Berlinie 2016: Pomorze Zachodnie zaprezentuje się na międzynarodowych targach
Targi oferują warzywa, owoce, mięsa, ryby i produkty mleczne (fot.minrol.gov.pl)

Na stoisku regionu o pow. 40 m kw. na zwiedzających czekać będą takie produkty regionalne jak: pstrągi, miody i lokalne przysmaki oraz tegoroczna nowość - przekąski przygotowane na bazie prażonych nasion dyni i kwasów Omega 3.

Rzepa: Udział w targach wykorzystamy do poszukiwania nowych rynków zbytu

"W tym roku szczególną uwagę poświęcimy pokazom, w których królować będą dania z pstrągiem w roli głównej. W trakcie targów promować będziemy dobrze znane już produkty, ale i nie zabraknie nowości. Aktywny udział z pewnością wykorzystamy do poszukiwania nowych rynków zbytu" - podkreślił wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

"Dzięki udziałowi w dotychczasowych edycjach tej imprezy, wielu producentów rolnych nawiązało kontakty międzynarodowe, część dzięki promocji w Berlinie zbudowała swoją markę w Polsce" - dodał.

Łukasz Skowroński, współwłaściciel gospodarstwa rybackiego Zielenica, które po raz kolejny zaprezentuje się w Berlinie podkreślił, że dzięki udziałowi w targach firma "jest widoczna na rynku".

Dzięki targom poszerza się współpraca z krajowymi odbiorcami

"Wyjazd do Berlina jest ważny dla budowania naszej marki. Wiemy, że czekają na nas tam już klienci, którzy chcą smakować nasze ryby. Choć zdarza się, że nasze ryby wyjeżdżają do Niemiec, to dzięki targom poszerza się głównie nasza współpraca z krajowymi odbiorcami. Coraz więcej kucharzy w Polsce chce z nami kooperować. Nie mamy problemu ze zbytem naszych ryb" - zaznaczył.

Kucharze do promocji planują wykorzystać 100 kg świeżych oraz 50 kg wędzonych pstrągów.

Na gości "zielonego tygodnia" czekać będą też miody z zachodniopomorskich pasiek. Berlińska wystawa to także okazja do poznania smaku tzw. cheborek, czyli zapiekanych pierożków z farszem z mięsa drobiowego, pieczarek, papryki, pora i sera żółtego.

Na wystawie "Gruene Woche 2016" koneserzy wina ocenią smak trunków, pochodzących z największej winnicy w regionie. W minionym roku 2015 Winnica Turnau za swe wina zdobyła wiele nagród.

"Die Internationale Gruene Woche", czyli Międzynarodowy Zielony Tydzień to największe na świecie targi rolnictwa, żywności i ogrodnictwa, które odbywają się co roku w styczniu na terenie Targów Berlińskich.

Targi oferują warzywa, owoce, mięsa, ryby i produkty mleczne. Dodatkowo podczas tej imprezy można zapoznać się z ofertą win, piw i innych alkoholi związanych z międzynarodowymi specjalnościami.

Wystawcy z całego świata prezentują także przyrządy, maszyny, wyposażenie i urządzenia produkcyjne dla rolnictwa i ogrodnictwa, ofertę dla myśliwych i wędkarzy.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE