PARTNER PORTALU
  • BGK

Łódzkie promuje ekologiczną produkcję

  • PAP    5 lutego 2012 - 11:13
Łódzkie promuje ekologiczną produkcję

Samorząd województwa łódzkiego zachęca rolników do ekologicznej produkcji żywności. Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w regionie łódzkim jest jedną z najmniejszych w Polsce.




Ekologiczne metody produkcji żywności zyskują coraz więcej zwolenników. W związku z tym wzrasta także liczba gospodarstw ekologicznych. W regionie łódzkim (zabierz głos/oceń marszałka województwa) ta metoda wciąż jest jednak mało popularna.

Według danych samorządu województwa na koniec ub. roku w regionie działało 489 gospodarstw ekologicznych. Są to przede wszystkim producenci prowadzący działalność w zakresie ekologicznej uprawy roślin i utrzymania zwierząt – jest ich 472. Pozostali zajmują się przetwórstwem produktów ekologicznych oraz wprowadzaniem ich na rynek.

„Zachęcamy rolników do zainteresowania się produkcją ekologiczną, ponieważ w województwie łódzkim łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych to niespełna 7250 ha. Niewiele, ponieważ stanowi to zaledwie 1,26 proc. ogólnej powierzchni takich użytków w Polsce; mniej mają tylko województwa opolskie (zabierz głos/oceń marszałka województwa) i śląskie (zabierz głos/oceń marszałka województwa)” – powiedziała rzeczniczka marszałka województwa łódzkiego Joanna Blewąska.

Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego rolnicy dokonują na formularzu opracowanym przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; znajduje się on na stronie internetowej Inspekcji.

Rolnik sam wybiera jednostkę certyfikującą, do jakiej chce się zgłosić. „Wysłanie zgłoszenia oznacza, że rolnik rozpoczął przestawianie produkcji na ekologiczne metody gospodarowania i udostępni swoje gospodarstwo do kontroli” – zaznaczyła Blewąska.

Kontrolę przeprowadzają corocznie inspektorzy danej jednostki certyfikującej, do której zostało wysłane zgłoszenie. W Polsce jest ich w sumie 10, a szczegółowe informacje na ich temat można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są one upoważnione przez resort rolnictwa do wydawania i cofania certyfikatów.

Gospodarstwo dla wytwarzanych przez siebie produktów otrzymuje znak towarowy „produkt rolnictwa ekologicznego”. Przy produkcji ekologicznej nie wolno stosować: syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, zapraw nasiennych, sztucznych koncentratów, organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) czy pasz przemysłowych.

Rolnictwo ekologiczne jest jednym z pakietów rolnośrodowiskowych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Przystępujący do niego rolnicy dostają dodatkowe dopłaty, zróżnicowane m.in. od rodzaju uprawy czy hodowli.
Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (2)

  • KOlega, 2012-02-05 19:26:37

    Ciekawe.Można się nastawić na ekologiczną produkcję ale to nie ilość lecz jakość jest najważniejsza!!!Tak,tak! Nie ilość,ważne z kim się kooperuje,prawdaż?
  • Kotelet, 2012-02-05 18:45:48

    to jedynie słuszna droga - ekologiczna produkcja.