PARTNER PORTALU
  • BGK

Ministerstwo Środowiska apeluje: nie marnujmy żywności

  • pt    29 marca 2018 - 16:32
Ministerstwo Środowiska apeluje: nie marnujmy żywności
Robiąc przemyślane zakupy ograniczamy ilość wytwarzanych odpadów i ich negatywny wpływ na środowisko - podkreśla wiceminister Mazurek (fot.mos.gov.pl)

Okres świąteczny to czas, kiedy zdarza nam się kupować zdecydowanie więcej żywności niż potrzebujemy. Nie przesadzajmy z robieniem zapasów jedzenia, żeby nie stawało się ono później odpadem. A robiąc świąteczne zakupy korzystajmy z toreb wielokrotnego użytku - zachęca Sławomir Mazurek, wiceminister środowiska.




  • Marnotrawienie żywności staje się coraz poważniejszym problemem w Europie.
  • Według szacunków Komisji Europejskiej z 2006 r. Europejczycy wyrzucają do kosza rocznie średnio 88 mln ton żywności, czyli średnio 173 kg na mieszkańca.
  • W Polsce też marnuje się jej bardzo dużo. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności jest to około 9 milionów ton rocznie, z czego za ponad 2 mln ton odpowiadają gospodarstwa domowe.

- Aż 39 proc. Polaków deklaruje, że wyrzuca żywność do kosza, najczęściej z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Marnotrawienie żywności to nie tylko problem społeczny i ekonomiczny, ale też środowiskowy. Dlatego robiąc przemyślane zakupy ograniczamy ilość wytwarzanych odpadów i ich negatywny wpływ na środowisko - podkreśla wiceminister Mazurek w przedświątecznym apelu o oszczędzanie żywności.

O projekcie PROM

Wzmocnieniu instytucji publicznych w zakresie przeciwdziałania marnotrawstwu żywności służyć ma projekt „Opracowanie systemu monitorowania marnotrawionej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”, realizowany przez konsorcjum, w skład którego weszło 5 instytucji: Federacja Polskich Banków Żywności (lider), Instytut Ochrony Środowiska - PIB (jednostka naukowa), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (jednostka naukowa), Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.

Czytaj też: Polityka Surowcowa Państwa a gospodarka o obiegu zamkniętym

Projekt przewiduje m.in. opracowanie zbioru dobrych praktyk i rozwiązań prawnych oraz określenie kierunków rozwoju, które będą elementem planu ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Jego realizacja umożliwi dostarczenie wiarygodnych danych na temat marnowania żywności, a także utworzenie systemu monitoringu, który pozwoli ocenić skalę zjawiska. Wszystkie te działania określono mianem: Efektywnego Programu Racjonalizacji Strat i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM).

Ponadto Federacja Polskich Banków Żywności, lider konsorcjum, będzie odpowiedzialna za działania wdrożeniowe związane z przekazywaniem żywności na cele społeczne i ich upowszechnianiem. Z kolei Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, partner projektu, będzie miało za zadanie opracowanie i wdrożenie procedury przekazywania żywności (MOST) na cele społeczne przez przedstawicieli branży spożywczej. Procedura ta będzie narzędziem programu PROM, możliwym do zastosowania w łańcuchu produkcji i dystrybucji żywności.

Jak podkreśla resort środowiska projekt wpisuje się w Strategię na rzecz odpowiedzialnego rozwoju (SOR).

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.