Rośnie nam populacja żubrów

Pod koniec czerwca i na początku lipca w Bieszczadach rodzi się najwięcej żubrów. Leśnicy szacują, że w tym roku na świat może przyjść 25-30 cieląt - poinformował rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie, Edward Marszałek.
Rośnie nam populacja żubrów

"O tym, że zbliża się czas narodzin świadczy zniknięcie stad żerujących na łąkach. Cielne krowy skryły się już w przyległych olszynach. Na otwartych przestrzeniach pojawią się dopiero w końcu lata z kilkutygodniowymi już cielakami" - powiedział Marszałek.

Ciąża u żubrów trwa 256 dni. Każdego roku w Bieszczadach przychodzi na świat 25 - 30 młodych żubrów, pierwszy rok przeżywa ok. 20 sztuk. "Dane o wielkości potomstwa są szacunkowymi, ale opartymi na podstawie wieloletnich i bieżących obserwacji leśników" - zaznaczył rzecznik.

Ponieważ ruja i ciąża u żubra są nieregularne, zdarza się, że młode przychodzą na świat nawet we wrześniu. Te jednak mają najmniejsze szanse przeżycia.

Marszałek przestrzega, by w razie spotkania w lesie młodego żubrzątka nie zbliżać się do niego. "W pobliżu zapewne czuwa jego matka, a spotkanie z nią w takich okolicznościach może być bardzo groźne dla człowieka" - podkreślił.

W Bieszczadach, w dwóch odizolowanych od siebie stadach, żyje ok. 300 żubrów.

Po ponad dwóch wiekach nieobecności, pierwsze żubry w Bieszczady sprowadzono w 1963 r. Należą do rasy białowiesko-kaukaskiej. Są potomkami żubra z Kaukazu i samic bytujących w ogrodach zoologicznych i zwierzyńcach prywatnych. Aktualnie znajdują się one wyłącznie w Bieszczadach. W pozostałych ośrodkach w Polsce żyją żubry czystej linii białowieskiej.

W Bieszczadach stoją dwa pomniki poświęcone żubrom. W Pszczelinach pomnik przypomina pojawienie się pierwszych osobników w 1963 r. Z kolei pomnik w Woli Michowej zbudowano, żeby upamiętnić kolejne stado, które dotarło tam w latach 70.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.