By w szpitalach lepiej karmiono pacjentów

Środowiska medyczne zajmujące się leczeniem żywieniowym oraz pacjenci zaapelowali do ministra zdrowia o wprowadzenie obowiązku powoływania w szpitalach Zespołów Żywieniowych. Ustalałyby one dietę dla każdego chorego i zwiększały przez to skuteczność leczenia.
By w szpitalach lepiej karmiono pacjentów

W liście do ministra, podkreślono, że apel to skutek pojawienia się w ostatnim czasie znacznej ilość publikacji prasowych oraz doniesień internetowych dotyczących złej jakości żywienia w polskich szpitalach.

Sygnatariusze listu apelują o przywrócenie zapisów rozporządzenia ministra zdrowia z 15 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego. W myśl tych przepisów świadczeniodawca ma obowiązek formalnego powołania Zespołu Żywieniowego, w skład którego wchodzi lekarz, pielęgniarka, farmaceuta i dietetyk, którzy posiadają zaświadczenia o ukończeniu kursu z zakresu żywienia pozajelitowego i dojelitowego.

Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu dr hab. Stanisław Kłęk poinformował, że przepisy te zostały wstrzymane w październiku 2011 r. na 12 miesięcy, jednak w październiku 2012 r. rozporządzenie w tej części nie zostało przywrócone i "istnieje obawa, że w natłoku spraw może zostać ponownie pominięte również w roku obecnym".

Jak dodał, przepisy wstrzymano po sugestiach dyrektorów szpitali, że nie są oni gotowi na wprowadzenie takiego rozwiązania. Dodał, że środowiska medyczne co jakiś czas występują do ministerstwa zdrowia w sprawie przywrócenia tych przepisów, a resort zapewnia, że za jakiś czas wprowadzi to rozwiązanie.

Jak zaznaczyli sygnatariusze listu, szpitale są już gotowe na podjęcie pracy w ramach Zespołów Żywieniowych, ponieważ przeszkolono w tym zakresie ponad 2,1 tys. lekarzy, pielęgniarek, farmaceutów oraz dietetyków. Podkreślili też, iż ankieta przeprowadzona 9 października 2012 r. dotycząca jakości polskiego leczenia żywieniowego w 106 szpitalach pokazała, że w 92 proc. szpitali już od dłuższego czasu działają zespoły żywieniowe.

"Jest faktem bezsprzecznym, że aktywne działania zespołów pomagają zwiększyć skuteczność leczenia w szpitalach oraz obniżyć koszty" - czytamy w liście.

"Dodatkowo, w celu podniesienia jakości świadczeń z zakresu żywienia (zwykłego i klinicznego) w placówkach ochrony zdrowia koniecznym jest jak najszybsze uregulowanie sytuacji dietetyków w naszym kraju" - postulują w liście specjaliści i proponują ustawowe zdefiniowanie pozycji tej grupy zawodowej.

Pod listem podpisali się m.in. przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Polskiego Towarzystwa Opieki Długoterminowej, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Towarzystwa Chirurgów Polskich, Stowarzyszenia Pacjentów Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo "Apetyt na Życie", a także Konsultant Krajowy w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych.

Czytaj też: Jakość szpitalnego jedzenia a hospitalizacja

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (1)ZOBACZ WSZYSTKIE

chory powinien płacić za żywienie w szpitalu - w domu przecież je i płaci sam, to dlaczego społeczeństwo ma dopłacać do wyżywienia w szpitalach?

777, 2013-03-06 08:31:23 odpowiedz

ZOBACZ WSZYSTKIE