Ile szpitale wydają na żywienie pacjentów?

  • Przegląd prasy/Dziennik Łódzki
  • 19-05-2011
  • drukuj
Łódzkie szpitale wydają na żywienie pacjenta średnio 11 zł dziennie. Biedniej jest w placówkach powiatowych.
Ile szpitale wydają na żywienie pacjentów?

W Kutnie pacjenci muszą się najeść za 5 zł – informuje „Dziennik Łódzki”. Kucharze robią co mogą, a wielu chorym rodziny donoszą posiłki z domu, dzięki temu łatwiej znieść trudy leczenia. Ci, do których rodzina nie przychodzi, leżą, patrzą i zazdroszczą.

Złotówkę więcej niż w Kutnie mają na wyżywienie pacjenci w szpitalu w Sieradzu. Im bliżej Łodzi, tym stawki na żywienie rosną. Pacjenci Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Zgierzu przejadają dziennie 11,12 zł.

Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Barlickiego wydaje na posiłki pacjentów 10,98 zł na dobę. Pacjenci mają jednak do wyboru aż osiem rodzajów diet. Od bardziej kalorycznych, po lekkostrawne i przygotowywane specjalnie dla konkretnych osób.

Chorzy w „Barlickim” najbardziej cieszą się z musztardy, ketchupu i chrzanu dodawanych do posiłków. Patrząc na pozostałe jadłospisy – to w łódzkich szpitalach rzadkość – informuje „Dziennik Łódzki”.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.