Mazowieckie: Powstał nowoczesny budynek szkolno-szpitalny

• W ciągu zaledwie 13 miesięcy od momentu podpisania umowy powstał zupełnie nowy obiekt szkolno-szpitalny przy Szpitalu Mazowieckim w Garwolinie.
• Będzie z niego korzystać ponad 200 pacjentów szpitala uczących się w Zespole Szkół Specjalnych nr 2.
• Nową siedzibę będzie miał również oddział logopedyczno-foniatryczny.
Mazowieckie: Powstał nowoczesny budynek szkolno-szpitalny
Tak prezentuje się budynek z lotu ptaka. (fot. arch. szpitala)

Koszt inwestycji to prawie 12 mln zł. Środki na ten cel przekazał samorząd województwa mazowieckiego. Efektem prac jest nowoczesny budynek szkolno-szpitalny o całkowitej powierzchni użytkowej prawie 2,7 tys. mkw. W skład nowego kompleksu wchodzą: oddział szpitalny, zespół szkolny, a także sala gimnastyczna z zapleczem.

– Kiedy kilka lat temu po raz kolejny wizytowałem ten szpital, spotkałem młodych ludzi z uzależnieniami. Pamiętam też trudne warunki, w jakich ta młodzież musiała przebywać. Dziś mamy zupełnie nową jakość. To warunki na miarę XXI wieku. Mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że udało nam się dokonać dużej zmiany. Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do tego – zaznacza marszałek mazowiecki Adam Struzik.

Nie tylko szkoła

Prace budowlane wykonywano etapami. W pierwszym etapie zburzony został pawilon, w którym wcześniej leczono osoby uzależnione. W jego miejscu zbudowano część budynku z przeznaczeniem na oddział logopedyczno-foniaryczny. W drugim etapie, po przeniesieniu pacjentów do nowego budynku i likwidacji drugiego z pawilonów, zbudowano szkołę i salę sportową.

– W naszym szpitalu przebywa ponad 200 pacjentów. To dzieci i młodzież nie tylko z naszego województwa, ale też z terenu całej Polski. Staramy się zapewniać im nie tylko specjalistyczną opiekę medyczną na najwyższym poziomie, ale też edukację. Teraz, dzięki tej inwestycji, będziemy mogli prowadzić naszą działalność w odpowiednich warunkach – podkreśla Jolanta Zaklika, prezes zarządu Szpitala Mazowieckiego w Garwolinie.

Całkowita powierzchnia użytkowa budynku to prawie 2,7 tys. mkw. (fot. arch. szpitala)
Całkowita powierzchnia użytkowa budynku to prawie 2,7 tys. mkw. (fot. arch. szpitala)

W nowym obiekcie swoją siedzibę ma Zespół Szkół Specjalnych nr 2, w którym uczą się młodzi pacjenci Szpitala Mazowieckiego w Garwolinie. Stary budynek był w fatalnym stanie technicznym. Dodatkowo coraz częstsze awarie instalacji znacznie podnosiły koszty jego utrzymania. Będzie tu działał również oddział dzienny logopedyczno-foniatryczny dla dzieci. Z jego pomocy korzystają pacjenci z zaburzeniami mowy, którzy nie ukończyli 18. roku życia. Jednocześnie może tu przebywać w trybie dziennym nawet do 67 osób.

Młodzi pacjenci mają możliwość uczestniczenia w zajęciach szkolnych, ale przede wszystkim korzystania z szerokiej oferty terapeutycznej w tym m.in.: terapii logopedycznej, integracji sensorycznej, muzycznej czy relaksacyjnej oraz rehabilitacji ruchowej i zabawy. W oddziale prowadzona jest także psychoedukacja rodziców. Do dyspozycji dzieci została również oddana nowoczesna sala gimnastyczna.

Ponadto w ramach prowadzonych prac przebudowano sieć gazową oraz wykonano przyłącza wodociągowe i sanitarne. Na terenie nowo powstałego kompleksu wybudowano również drogę dojazdową, drogi wewnętrzne, chodniki oraz podjazdy dla niepełnosprawnych.

Samorząd się dołożył

Prawie 230 tys. zł przeznaczono na wyposażanie pomieszczeń nowego budynku. Te środki z kolei pochodziły z dotacji z budżetu województwa oraz ze środków szpitala. Zakupiono meble i wyposażenie do gabinetów: lekarskiego i zabiegowego, sal terapeutycznych (m.in. logopedycznych, terapii zajęciowej, rehabilitacyjnych i do muzykoterapii) oraz do gabinetów personelu. Środki z dotacji przeznaczono także na sprzęt sportowy, pomoce do prowadzenia zajęć terapeutycznych oraz specjalistyczny sprzęt rehabilitacyjny. Z funduszy dotacyjnych wyposażone zostały również pomieszczenia zaplecza kuchennego, jadalnia dla pacjentów oraz pomieszczenie socjalne dla personelu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.