Nawyki żywieniowe gimnazjalistów pod lupą

Co o prawidłowym odżywianiu wiedzą polscy uczniowie? Czy w ich jadłospisie królują warzywa i woda, a może chipsy i słodkie napoje? W związku z rozpoczęciem 7. edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, prezentujemy wyniki ankiety przeprowadzonej wśród polskich gimnazjalistów w czasie szóstej edycji.
Nawyki żywieniowe gimnazjalistów pod lupą
Celem programu jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania (fot.mat.pras.)

Z ankiety, przeprowadzonej przez nauczycieli, biorących udział w 6. edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo” wynika, że jedynie 59% uczniów spożywa 5 pełnowartościowych posiłków dziennie.

Deklaracje związane z innymi nawykami wypadają nieco lepiej - 80% gimnazjalistów nie wychodzi z domu bez zjedzenia śniadania, a aż 70% zabiera ze sobą do szkoły drugie śniadanie. Cieszy, że tak wielu gimnazjalistów, biorących udział w ankiecie „Żyj smacznie i zdrowo” zna zasady prawidłowego żywienia i ich korzystny wpływ na zdrowie. Wzrost świadomości to także nadzieja na wdrożenie korzystnych nawyków do codziennego planu dnia.

Słodycze wciąż na tak, ale nawyki się zmieniają

Wyniki ankiety 6. edycji „Żyj smacznie i zdrowo” pokazują, że 40% gimnazjalistów zapytanych o rodzaj wybieranej przekąski zaznaczyło owoc bądź warzywo, a 14% bakalie. Niestety jednocześnie 45% decyduje się na słone i słodkie przekąski jak chipsy, chrupki czy batoniki. Aż 95% uczniów biorących udział w ankiecie zadeklarowało że zjada codzienne przynajmniej jedną porcję warzyw i owoców.

Do ideału wyznaczonego przez Instytut Żywności i Żywienia, czyli spożywania warzyw lub owoców tak często jak to jest możliwe w ilości przynajmniej 5 porcji dziennie z przewagą warzyw, wciąż jednak daleko zarówno dorosłym, jak i młodzieży w Polsce. Przebadani gimnazjaliści zdają sobie także sprawę z konieczności picia wody – aż 72% z nich zaznaczyło, że wypija zalecane 1,5 litra wody dziennie.

- Zmiana nawyków to sprawa bardzo trudna zarówno dla młodzieży, jak i osób dorosłych. Dzięki programowi „Żyj smacznie i zdrowo”, a także ogromnemu zaangażowaniu szkół i nauczycieli, od 7 lat dokładamy wszelkich starań, aby kształtować w młodych ludziach dobre nawyki żywieniowe, które – mamy nadzieję – zaprocentują w ich dorosłym życiu. Zdrowe dzieci i młodzież to przecież szczęśliwi i silni dorośli – podkreśla Katarzyna Zadka, dietetyk programu „Żyj smacznie i zdrowo”.

Z analizy przeprowadzonych ankiet wynika, iż 65% biorącej udział w badaniu młodzieży gimnazjalnej wykorzystuje wiedzę zdobytą w ramach programu „Żyj smacznie i zdrowo” w codziennym życiu.

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki Winiary, prowadzony w polskich gimnazjach. Jego celem jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE