Warmińsko-mazurskie porozumienie dla zdrowia podpisane

29 października 2009 roku w Urzędzie Marszałkowskim w Olsztynie zostało podpisane porozumienie między Samorządem Województwa Warmińsko-Mazurskiego a Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim.
Porozumienie zawarto w celu zapewnienia wysokiego poziomu kształcenia, przygotowania zawodowego kadr medycznych oraz wysokiego poziomu świadczenia usług zdrowotnych poprzez stworzenie odpowiedniej bazy dydaktycznej, badawczej i leczniczej w szpitalach podległych Samorządowi Województwa.

- Potrzebna nam kadra lekarska, bo w stosunku do liczby mieszkańców mamy najmniej lekarzy w Polsce, dlatego od początku wspieraliśmy utworzenie wydziału medycznego na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim – mówi Jacek Protas, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego. – Kierunek ruszył i będziemy wspierać jego rozwój. Udostępnimy Uniwersytetowi oddziały do wykonywania zadań dydaktycznych i badawczych w szpitalach prowadzonych przez Samorząd Województwa.

- Chcemy osiągnąć zgodność form leczenia i zgodność form kształcenia – mówi prof. Józef Górniewicz, rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. – Chcemy także przygotować się do konkursu na rewitalizację terenów powojskowych i napisać dobry projekt budowy nowego szpitala.

Marszałek Jacek Protas i Rektor Józef Górniewicz podpisali także porozumienie o wspólnej organizacji konferencji naukowo-promocyjnej „Żywność regionalna i tradycyjna - aspekty surowcowe, technologiczne i ekonomiczne”, która odbędzie się w dniach 25-26 listopada 2009 roku w Olsztynie.

Organizacja krajowej konferencji odbywa się w ramach realizacji Warmińsko-Mazurskiego Programu Promocji Jakości i Programu „Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004 – 2013”. Konferencja ma na celu integrację działań środowiska naukowego, samorządowego i gospodarczego w tworzeniu i reaktywacji tradycyjnych surowców oraz technologii ich przetwarzania w kierunku otrzymywania żywności tradycyjnej i regionalnej oraz propagowaniu wiedzy na temat żywności naturalnej, regionalnej i tradycyjnej. Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE