PARTNER PORTALU
  • BGK

Specjalne inkubatory wesprą podlaskich rolników za unijną kasę

  • aw/PAP    18 kwietnia 2017 - 08:53
Specjalne inkubatory wesprą podlaskich rolników za unijną kasę
Inkubator będzie udostępniany rolnikom mleko, zboża, mięso, owoce, warzywa (fot.pixabay)

Pomoc podlaskim rolnikom w wytwarzaniu i sprzedaży lokalnych specjałów będą świadczyć tzw. inkubatory kuchenne. Z UE z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) są łącznie na ten cel prawie 3 mln zł.




Inkubator będzie małym zakładem przetwórczym. Będzie udostępniany rolnikom, którzy chcą przetwarzać i sprzedawać produkowane w gospodarstwach mleko, zboża, mięso, owoce, warzywa, ale sami nie mają do tego odpowiednich warunków czy uprawnień.

Lokalne grupy działania mają głos

 

Takie zakłady będzie tworzyć w regionie pięć Lokalnych Grup Działania (LGD), czyli stowarzyszeń, które dysponują częścią unijnych pieniędzy z PROW.

Najwięcej środków na inkubatory ma LGD "Tygiel Doliny Bugu" - 1 mln zł; najmniej - 220 tys. LGD "Biebrzański Dar Natury". Inkubatory kuchenne będą też tworzyć na swoim terenie LGD "Puszcza Białowieska" (700 tys. zł) oraz LGD "Szlak Tatarski" oraz "Suwalsko-Sejneńska" LGD, które mają po 500 tys. zł na ten cel - poinformowała PAP dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w urzędzie marszałkowskim w Białymstoku Elżbieta Filipowicz. W jej ocenie, najbardziej zaawansowane prace do powstania inkubatorów kuchennych są na terenie LGD "Tygiel Doliny Bugu". Grupa obejmuje swym zasięgiem część południowych rejonów województwa podlaskiego i część mazowieckiego.

Prezes LGD "Tygiel Doliny Bugu" Agnieszka Wojtkowska powiedziała, że stowarzyszenie przeprowadziło już nabór chętnych do tworzenia zakładów przetwórczych. Wpłynęły dwa projekty: jeden od lokalnego przedsiębiorcy z województwa mazowieckiego, a drugi od stowarzyszenia z woj. podlaskiego. Oba wnioski przeszły pozytywną ocenę w LGD, teraz weryfikuje je urząd marszałkowski.

Takie inkubatory to nowość

Wojtkowska liczy, że inkubatory powstaną w 2018 r. Zaznaczyła, że jest spora szansa na powodzenie tego pomysłu, bo podmioty, które chcą tworzyć zakłady przetwórcze z myślą udostępniania ich rolnikom, już na etapie przygotowań zawarli porozumienia z zainteresowanymi. Konkretni rolnicy zadeklarowali, że będą z inkubatorów korzystać.

"Mam nadzieję, że to będzie fajnie funkcjonowało (...) Mamy różnych rolników, z różnej wielkości gospodarstw, trochę nadbużańskich gospodarstw agroturystycznych. Oni będą mogli przetwarzać swoje produkty: owoce, warzywa, piec ciasta, a potem to wszystko legalnie sprzedawać, wstawiać do sklepów. Do tej pory nic takiego nie było" - powiedziała Agnieszka Wojtkowska.

Żywność tradycyjna, regionalna wytwarzana przez lokalnych producentów jest jednym z ważnych elementów promocji województwa podlaskiego. Bazę tych produktów można znaleźć np. na stronie www.produkty.wrotapodlasia.pl. 

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.