PARTNER PORTALU
  • BGK

Powstanie unijna polityka zrównoważonej żywności?

  • pt    3 lutego 2017 - 16:53
Powstanie unijna polityka zrównoważonej żywności?
Przedstawiciele władz lokalnych podkreślili konieczność stymulowania i podtrzymywania rozwoju systemów rolniczych o małej skali (fot.fotolia)

• Ekologiczna, lokalna i świeża żywność znalazła się w centrum uwagi Komisji Zasobów Naturalnych (NAT) Europejskiego Komitetu Regionów.
• Przedstawiciele władz lokalnych opowiedzieli się za opracowaniem polityki UE dotyczącej zrównoważonej żywności.




Wspólna i długoterminowa wizja jest niezbędna, aby uporać się z trzema głównymi problemami: zagwarantowanie opłacalnej produkcji żywności w obliczu rosnącego zapotrzebowania na żywność; zapewnienie zrównoważonej gospodarki zasobami naturalnymi i działania w dziedzinie klimatu i wreszcie wniesienie wkładu w wyważony rozwój terytorialny obszarów wiejskich UE i ich społeczności.

Arno Kompatscher (IT/EPP), przewodniczący autonomicznej prowincji Bolzano i radny regionalny, sprawozdawca opinii "W kierunku polityki UE dotyczącej zrównoważonej żywności i sprzyjającej tworzeniu miejsc pracy i wzrostowi gospodarczemu w regionach i miastach Europy" zaprezentował dokument w czasie 12. posiedzenia NAT w Brukseli. Żywność zrównoważona to żywność łącząca w sobie własności żywności ekologicznej, lokalnej i świeżej.

Zdrowa żwywność

Wraz z powiększaniem się światowej populacji, coraz bardziej naglące staje się pytanie o to, w jaki sposób utrzymamy zrównoważone zaopatrzenie wszystkich w zdrową żywność w wystarczającej ilości. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) na skutek wzrostu demograficznego, zmian w diecie i przychodach, prawdopodobny wzrost zapotrzebowania na żywność do roku 2050 wyniesie 70 proc..

Komisja Zasobów Naturalnych zaapelowała o politykę UE dotyczącą zrównoważonej żywności, politykę kształtowaną w demokratyczny sposób, opracowaną na podstawie wspólnej i długoterminowej wizji, opartą na najnowszej wiedzy naukowej oraz zgodnej z ideą wielopoziomowego sprawowania rządów. Demokracja żywnościowa jest procesem oddolnym, który powinien rozpoczynać się od szczebla lokalnego, regionalnego i miejskiego.

Przedstawiciele władz lokalnych podkreślili konieczność stymulowania i podtrzymywania rozwoju systemów rolniczych o małej skali, promocji dywersyfikacji gatunków roślin uprawnych i rolnictwa ekologicznego, poparli także rozwój alternatywnych sieci dostarczania żywności, takich jak targowiska dla rolników.

Opinia NAT kładzie też nacisk na kampanie informacyjne promujące zdrowe odżywianie się: żywienie w większym stopniu roślinne z dużym udziałem owoców i warzyw, ograniczające spożycia mięsa, tłuszczów i cukru oraz propagowanie zakupów lokalnej/regionalnej świeżej i sezonowej żywności wytwarzanej z zastosowaniem zrównoważonych metod produkcji.

Według samorządowców należy również zmienić wytyczne dotyczące zielonych zamówień publicznych ażeby umożliwić promocje lokalnej żywności, a także w większym stopniu wspierać inicjatywy miast typu "mediolański pakt miast na rzecz polityki żywnościowej".

Europejscy samorządowcy podkreślili także, iż niezmiernie ważne jest wzmocnienie powiązań między różnymi sektorami związanymi z żywnością, takimi jak energia, leśnictwo, zasoby morza, woda, odpady, rolnictwo, zmiana klimatu, nauka i badania oraz użytkowania gruntów.

Unia największym producentem żywności

UE jest obecnie największym eksporterem produktów rolnych na świecie, a rolnictwo jest ważnym filarem jej gospodarki. Sektor rolno-spożywczy zatrudnia 47 mln osób w 15 mln przedsiębiorstw w dziedzinach takich jak przetwórstwo żywności, sprzedaż detaliczna i usługi oraz przyczynia się do dodatniego bilansu handlowego wynoszącego 17 802 mln euro, co stanowi 7,2 % całkowitej wartości wywozu z UE.





REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.