PARTNER PORTALU
  • BGK

Efekty funkcjonowania klastra "Dolina Ekologicznej Żywności"

  • PAP    12 stycznia 2013 - 14:00
Efekty funkcjonowania klastra "Dolina Ekologicznej Żywności"

Utworzenie Ekobazaru, innowacje i udoskonalenia w produkcji zdrowej żywności - to niektóre efekty działań klastra "Dolina ekologicznej żywności", stworzonego dla rozwoju rolnictwa ekologicznego we wschodniej Polsce.




"Klaster skupia firmy, dostawców produkujących ekologiczną żywność, jak też instytucje i organizacje wspierające rozwój rolnictwa ekologicznego" - powiedział Jacek Lipski z biura prasowego "Doliny Ekologicznej Żywności" w Lublinie.

Klaster "Dolina Ekologicznej Żywności" powstał w styczniu 2010 r. Zrzesza obecnie 18 różnych podmiotów. Są to producenci żywności, produktów regionalnych, gospodarstwa ekologiczne, zakłady przetwórcze, a także naukowy Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach oraz organizacje zrzeszające producentów i stowarzyszenia promujące ekologiczny styl życia.

Jednym z efektów działalności klastra jest stworzenie w sierpniu ub. roku Ekobazaru. Jest to stałe miejsce, na Starym Mieście w Lublinie, gdzie w każdą sobotę lokalni producenci ekologicznej żywności, skupieni w klastrze, sprzedają i prezentują swoje produkty. Są to m.in. sery, wędliny, pieczywo, miody, oleje, kasze, soki, ale też warzywa i owoce. "To dla uczestników klastra możliwość stałej obecności na rynku Lublina, a także nawiązywania kontaktów i współpracy" - dodał Lipski.

Dzięki współpracy i współdziałaniu firm i instytucji należących do klastra, w ciągu dwóch lat jego istnienia udało się wprowadzić na rynek 13 nowych produktów, a w 26 przypadkach wprowadzono innowacyjne metody produkcji lub sprzedaży ekologicznej żywności.

Między innym dzięki kooperacji dwóch firm stworzony został nowy produkt - olej lniany z dodatkiem żeń-szenia. W jednej z firm wędliniarskich rozpoczęto produkcję szynki "samodojrzewającej" i wprowadzono nowe ekologiczne udoskonalenie - wykorzystanie serwatki jako środka dezynfekującego w procesie technologicznym produkcji wędlin. Inna z firm, produkująca soki owocowe, wprowadziła nowe opakowania - kartony z kranikami.

Uczestnictwo w "Dolinie Ekologicznej Żywności" daje członkom klastra m.in. możliwość reklamowania swoich produktów poprzez ich prezentacje na różnych spotkaniach - konferencjach, ekoforach, jarmarkach, targach żywności ekologicznej. Dotychczas takich spotkań z udziałem uczestników klastra odbyło się kilkadziesiąt.

Członkowie klastra mają też możliwość korzystania z ekspertyz i badań naukowych, np. laboratoryjnych, dotyczących obecności różnych substancji w produktach, ale też badań konsumenckich lub rynkowych. Przystąpienie do klastra daje też uczestnikom możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji poprzez różnego rodzaju szkolenia, np. dotyczące sposobów i programów pozyskiwania dotacji unijnych na rozwój produkcji, a także w warsztatach zawodowych np. dla serowarów.

Jak zaznaczył Lipski, klaster ma charakter otwarty. Przystąpić do niego mogą firmy produkujące ekologiczną żywność i organizacje lub instytucje popularyzujące rolnictwo ekologiczne z województw lubelskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, warmińsko- mazurskiego i podlaskiego.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.