PARTNER PORTALU
  • BGK

Lublin: Ruszyła produkcja w nowym zakładzie fabryki cukierków „Pszczółka”

  • PAP/JS    3 lipca 2017 - 20:20
Lublin: Ruszyła produkcja w nowym zakładzie fabryki cukierków „Pszczółka”

Fabryka Cukierków "Pszczółka" działa od 1952 r. w Lublinie (fot. facebook/Fabryka Cukierków „Pszczółka")

Fabryka Cukierków „Pszczółka", spółka zależna Krajowej Spółki Cukrowej, rozpoczęła produkcję w nowym zakładzie w Lublinie. Inwestycja kosztowała 153 mln zł. Fabryka poszerzy swój asortyment o wyroby czekoladowe i zwiększy zatrudnienie.




• W związku z inwestycją i poszerzeniem produkcji w "Pszczółce" zwiększa się zatrudnienie.

• Obecnie pracują tu 182 osoby, w tym 50 zatrudniono od momentu uruchomienia inwestycji w strefie.

• Zatrudnienie ma jeszcze wzrosnąć, do końca roku w "Pszczółce" ma pracować 210 osób.

"Przed nami bardzo duże wyzwanie: wprowadzenie na rynek nowych produktów. Obecnie jesteśmy na etapie testowania i udoskonalania cukierków czekoladowych. Zależy nam, żeby oddać konsumentom produkt najwyższej jakości" - podkreślił prezes Fabryki Cukierków "Pszczółka" Aleksander Batorski.

Nowa fabryka, o powierzchni ponad 20,5 tys. m kw. powstała w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin. Koszt inwestycji to 153 mln zł. Do nowego zakładu przeniesiono linie produkcyjne z dotychczasowego zakładu "Pszczółki" przy ul. Krochmalnej w Lublinie.

Jako pierwsze w nowym zakładzie uruchomiono linie produkujące karmelki. W najbliższym czasie planowana jest produkcja pralinek, cukierków czekoladowych oraz galaretek, które na sklepowe półki mają trafić w ciągu 2-3 miesięcy.

Obecnie "Pszczółka" jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków; oferuje ok. 50 rodzajów cukierków: karmelków nadziewanych, twardych, musujących, a także oblewanych czekoladą. Dzięki inwestycji w nowej fabryce będą produkowane także wyroby czekoladowe: praliny, kule czekoladowe, cukierki czekoladowe, galaretki w czekoladzie.

W nowym zakładzie zainstalowano nowoczesne zautomatyzowane linie produkcyjne. Przewidywana wielkość produkcji to 450-500 ton miesięcznie (dotychczasowych i nowych produktów), ale w kolejnych latach ma ona systematycznie rosnąć.

W związku z inwestycją i poszerzeniem produkcji w "Pszczółce" zwiększa się zatrudnienie. Obecnie pracują tu 182 osoby, w tym 50 zatrudniono od momentu uruchomienia inwestycji w strefie. Zatrudnienie ma jeszcze wzrosnąć, do końca roku w "Pszczółce" ma pracować 210 osób.

Fabryka Cukierków "Pszczółka" działa od 1952 r. w Lublinie. Obecnie ok. 20 proc. produkcji eksportuje m.in. do Czech, Niemiec na Litwę, Słowację, a także do Rosji, Azerbejdżanu, Mongolii czy Dubaju. Władze spółki spodziewają się, że po rozszerzeniu oferty o wyroby czekoladowe możliwe będzie poszerzenie kręgu odbiorców w krajach Europy Zachodniej oraz Zatoki Perskiej.

100 proc. udziałów "Pszczółki" należy do Krajowej Spółki Cukrowej. Pieniądze na inwestycję w Lublinie pochodzą z dokapitalizowania "Pszczółki" przez KSC.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!








KOMENTARZE (2)

  • Leon, 2017-08-13 21:22:42

    Wszystko pięknie ale zarobki jak zwykle gówniane
  • ..., 2017-07-03 21:17:12

    A stomatolodzy nie wrócili do szkół....



NAJPOPULARNIEJSZE W PORTALU




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI



Wyszukiwarki

Polecane oferty: