Radom: Nowe miejsca pracy w zakładzie przetwórstwa mięsnego

Nowe miejsca pracy w Radomiu od przyszłego roku.
Radom: Nowe miejsca pracy w zakładzie przetwórstwa mięsnego
Prezydent Radomia Radosław Witkowski podczas uroczystości wręczenia firmie QFG Food zezwolenia na prowadzenie działalności. (fot. UM Radom)

• Około 600 nowych miejsc pracy powstanie w Radomiu dzięki nowej inwestycji na terenie podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

• W najbliższych tygodniach spółka QFG Food ma rozpocząć budowę zakładu przetwórstwa mięsnego. Wartość inwestycji to co najmniej 90 mln zł.

• Budowa zakładu ma zakończyć się do lutego 2018 r.

Jak poinformował prezes QFG Food Jarosław Krzyżanowski, zgodnie z wydanym zezwoleniem na działalność w TSSE, minimalna wartość inwestycji szacowana jest na 90 mln zł, a najmniejsze możliwe zatrudnienie to 50 osób.

"Docelowo chcemy jednak, by w zakładzie znalazło pracę nawet 600 osób, a inwestycja wyniosła około 170 mln zł" - zaznaczył inwestor w czwartek podczas uroczystości wręczenia firmie zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie TSSE.

Zakład powstanie na działce o powierzchni 7,8 ha, zlokalizowanej przy ulicy Energetyków. To - jak poinformował radomski magistrat - teren włączony w obszar TSSE na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów. Firma QFG Food kupiła go od radomskiej spółki Wodociągi Miejskie.

Czytaj też: W tych regionach o pracę się nie martwią

Prezydent Radomia Radosław Witkowski podkreślił, że radomskie firmy coraz dynamiczniej się rozwijają, podbijają zagraniczne rynki i zwiększają w ten sposób zatrudnienie w regionie radomskim. "Spadek bezrobocia, który obserwujemy od ponad dwóch lat, to zasługa właśnie takich inwestorów. Naszym zadaniem jest natomiast tworzenie sprzyjających warunków i wspieranie ich działań" - zaznaczył prezydent miasta.

Według wicedyrektora Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Zygmunta Cholewińskiego, inwestycja firmy QFG Food daje wiele korzyści. "To nie tylko miejsca pracy dla osób, które znajdą zatrudnienie w nowym zakładzie, ale także nowe możliwości dla rolników z okolicznych miejscowości" - podkreślił.

Czytaj też: Bezrobocie w województwach spada. Ale są wyjątki

QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. "żywności wygodnej", gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80 proc. produkcji trafia na rynki europejskie, a pozostała część do Polski. W 2015 roku przychody QFG wyniosły 171 mln zł. Rok 2016 przyniósł ich zwiększenie do blisko 210 mln zł.

Firma rozpoczęła działalność w 2000 r. w Radomiu, działając pod nazwą Krzyżanowscy. W kolejnych latach inwestowała w Pionkach i Białobrzegach. Rok temu 60 proc. udziałów QFG nabył amerykański Fundusz Highlander Partners.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE