W Warszawie będzie nowoczesne centrum obsługi cudzoziemców

- Jeszcze w 2014 r. ma zacząć działać w Warszawie nowoczesne centrum obsługi cudzoziemców przy ulicy Marszałkowskiej. Obcokrajowcy będą mogli tu załatwić wszystkie formalności związane z pobytem w Polsce.

Dotychczas formalności związane m.in. z pobytem, pracą cudzoziemców załatwiane były w dwóch miejscach - siedzibie Urzędu Wojewódzkiego przy Pl. Bankowym i na ul. Długiej.

"Budynek na ul. Długiej nie jest przystosowany do masowej obsługi klienta, a ponieważ jest w rejestrze zabytków nie można go do tego celu przystosować. Jesienią ubiegłego roku dostaliśmy od Ministerstwa Skarbu prawo do budynku przy ul. Marszałkowskiej i tam przeniesiemy obie dotychczasowe siedziby" - powiedział wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski.

Czytaj też:  Praca dla cudzoziemca w nowym rygorze

Regionalne Centrum Obsługi Cudzoziemców ma zacząć działać pod koniec 2014 r. Na początku w nieco okrojonym zakresie - przygotowany zostanie obszerny punkt obsługi klienta i przystosowane dwa piętra dla potrzeb urzędników. W 2015 r. wykończone zostaną trzy kolejne piętra dla pracowników Wydziału do spraw Cudzoziemców przy mazowieckim urzędzie wojewódzkim.

"Sala obsługi klienta będzie działać już w tym roku, w 2015 do budynku przesuniemy m.in. wydziały, które nie mają bezpośrednio styczności z cudzoziemcami, a zajmują się np. kwestiami obywatelstwa" - dodał wojewoda.

Zapewnił, że punkt obsługi cudzoziemców, wzorowany na stołecznych wydziałach obsługi mieszkańców będzie nowoczesny i profesjonalny.

1 maja 2014 r. weszła w życie nowa ustawa dotycząca cudzoziemców. Nowością jest m.in. to, że cudzoziemiec, który pracuje w Polsce, może w ramach jednej procedury ubiegać się o zezwolenie i na pobyt, i pracę. Dotychczas odbywało się to w ten sposób, że pracodawca, który chciał zatrudnić obcokrajowca, ubiegał się o pozwolenie na pracę dla niego, a później sam cudzoziemiec mógł występować o zezwolenie na pobyt.

Zgodnie z nową ustawą można uzyskać dwa rodzaje zezwoleń na pobyt w Polsce - czasowe i stałe (do tej pory zamiast stałego było zezwolenie na osiedlenie się). Regulacja wydłuża też z 2 do 3 lat maksymalny okres, na który cudzoziemcom może być udzielone zezwolenie na pobyt czasowy w Polsce i umożliwia wystąpienie z takim wnioskiem w dowolnym momencie legalnego pobytu (teraz obowiązuje termin przynajmniej 45 dni przed końcem ważności wizy lub aktualnego zezwolenia na pobyt).

Ustawa wprowadza także szereg nowych rozwiązań dla cudzoziemców studiujących na polskich uczelniach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE