PARTNER PORTALU
  • BGK

Warmia i Mazury postawią na zdrową żywność

  • PAP    25 czerwca 2013 - 22:57
Warmia i Mazury postawią na zdrową żywność

Efektywne wykorzystanie potencjału tkwiącego w branżach turystycznej, meblarskiej i drzewnej, a także w produkcji zdrowej żywności zakłada strategia rozwoju społeczno-gospodarczego Warmii i Mazur do 2025 roku, przyjęta we wtorek przez radnych wojewódzkich.




Jak powiedział marszałek województwa Jacek Protas podczas sesji sejmiku, strategia jest najważniejszym dokumentem stanowiącym podstawę do opracowania Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-20. Ten z kolei umożliwia ubieganie się o unijne dotacje w nowej perspektywie finansowej Unii Europejskiej.

"Strategia regionu, nad którą prace trwały od 2011 roku, nie jest +koncertem życzeń+ i wpisywaniem pożądanych inwestycji, ale opracowaniem wizji potrzebnej regionowi, by jakość życia ludzi była coraz lepsza" - podkreślił.

Strategia przyjęta przez radnych sejmiku zakłada, że region ma szczególne walory przyrodnicze. Region zajmujący 7,7 proc. powierzchni Polski ma też olbrzymi potencjał wodny - na Warmię i Mazury przypada prawie 21,5 proc. ogółu powierzchni w Polsce znajdującej się pod wodą (w tym wodą morską), co daje regionowi 1 miejsce w kraju. Lasy na Warmii i Mazurach zajmują 31 proc. powierzchni regionu.

Według autorów strategii region powinien wykorzystać ten potencjał przyrodniczy i gospodarczy. Dlatego branże, które mogą liczyć na wsparcie to produkcja mebli i wyrobów z drewna. To właśnie na Warmii i Mazurach jest największa koncentracja zakładów produkujących meble. Firmy tej branży zatrudniają w sumie 12,6 tys. ludzi. Wśród innych gałęzi gospodarki mających potencjał rozwoju autorzy dokumentu wymieniają branżę turystyczną.

Jak podają autorzy strategii, województwo warmińsko-mazurskie zajmuje 3. miejsce wśród wszystkich 270 regionów Unii Europejskiej pod względem koncentracji produkcji, przetwórstwa i konserwowania mięsa i produktów mięsnych. Według dokumentu to właśnie produkcja zdrowej, ekologicznej i jakościowo dobrej żywności może być jedną z najlepiej rozwijających się gałęzi gospodarki. Zatrudnienie znajduje obecnie w tej branży na Warmii i Mazurach ponad 7,7 tys. ludzi.

Autorzy dokumentu wskazują, że rozwój Warmii i Mazur może hamować m.in. to, że jest to region peryferyjny z najwyższym wskaźnikiem bezrobocia w Polsce.

Jak zauważono w strategii, nie ma na Warmii i Mazurach wyspecjalizowanej kadry w przedsiębiorstwach, występuje niska konkurencyjność firm, w tym słaby eksport oraz najniższe w kraju nakłady inwestycyjne w mikrofirmach. W dokumencie wskazano, że mała jest aktywność przedsiębiorców w stosowaniu innowacyjnych rozwiązań oraz patentów, występuje niewystarczające zaplecze badawczo-rozwojowe w firmach, niedostateczna jest także współpraca między placówkami naukowymi a przedsiębiorcami.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!






KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.