PARTNER PORTALU
  • BGK

Województwo sfinansuje badania wędzonych wędlin

  • PAP    6 marca 2014 - 16:35
Województwo sfinansuje badania wędzonych wędlin

Samorząd woj. świętokrzyskiego zleci zbadanie zawartości substancji smolistych w wędlinach pochodzących od producentów z regionu, którzy stosują tradycyjne metody wędzenia. To reakcja na nowe unijne przepisy, obniżające normy takich substancji w żywności.




Jak poinformował w czwartek podczas konferencji prasowej w Kielcach marszałek województwa świętokrzyskiego Adam Jarubas, zarząd województwa zleci zbadanie produktów wędliniarskich wytwórców zarejestrowanych w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Ich produkty stały się w ostatnich latach wizytówką regionu - poprzez uzyskanie wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa czy zdobywanie nagród w ogólnopolskich konkursach.

Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która wspiera lokalne tradycje produkcji żywności, opartej na naturalnych składnikach. W regionie obejmuje 72 podmioty - firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy. Badaniem zostanie objętych ok. 60 produktów od 20 producentów. Koszt w wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych pokryje województwo.

Wyniki badań zostaną przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Intencją władz województwa świętokrzyskiego jest, by uzyskane dane posłużyły resortowi do możliwych rozmów z Komisją Europejską, w sprawie wprowadzenia ewentualnych zmian do rozporządzenia.

"Uznaliśmy, że warto wesprzeć producentów wykorzystujących tradycyjne metody produkcji wędlin (...), by pokazać, że te wyroby nie mają takiej zawartości substancji smolistych, jak się często mówi. Wielu producentów, obawiając się o restrykcje, już produkuje w zaostrzonych normach, ale trzeba mieć dowód, które produkty w tych widełkach się nie mieszczą" - mówił marszałek.

Badania rozpoczną się w marcu, w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Szczecinie. Producenci zapłacą za transport próbek, samorząd - za same badania.

Od września będą obowiązywały bardziej restrykcyjne unijne przepisy dotyczące zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, m.in. benzopirenu. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów; od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie dotyczy również innych produktów żywnościowych: ryb, małż, czy przetworzonej żywność na bazie zbóż.

Jak informowali wcześniej przedstawiciele resortu rolnictwa, Instytut Weterynaryjny w Puławach na koszt ministerstwa zbada do końca marca ok. 200 próbek polskich wędzonych wędlin, na zawartość m.in. benzopirenu. Producenci wędlin wykonają też dodatkowe badania produktów.

W połowie lutego minister Stanisław Kalemba nie wykluczył, że po zbadaniu wędlin zacznie rozmowy z Komisją Europejską ws. okresu przejściowego dla niektórych produktów regionalnych. Wyniki badań będą znane pod koniec kwietnia.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.