PARTNER PORTALU
  • BGK

Ochrona danych osobowych: RODO zmienia cały krajowy system prawny

  • AW    15 września 2017 - 07:40
Ochrona danych osobowych: RODO zmienia cały krajowy system prawny
Projektowane przepisy po raz pierwszy określały będą również zasady przetwarzania danych biometrycznych (fot.pixabay)

Podwyższenie poziomu ochrony prywatności obywateli, w tym przyznanie im nowych, nieznanych dzisiaj i skutecznych mechanizmów ochrony przed naruszeniami, przy jednoczesnym poszanowaniu interesów przedsiębiorców – to podstawowe założenia udostępnionego przez Ministerstwo Cyfryzacji projektu nowej ustawy o ochronie danych osobowych oraz zmiany ustaw sektorowych.




• Projekt pod względem ilości zmienianych aktów prawnych jest jednym z największych w ciągu ostatnich lat. Obejmuje zmiany przepisów sektorowych w ponad 130 ustawach.

• W miejsce GIODO pojawi się nowy organ, a samo postępowanie ws. ochrony danych osobowych ma być znacznie przyspieszone.

• Do najważniejszych zmian należy też m.in. przyznanie obywatelom dodatkowego prawa dochodzenia roszczeń cywilnoprawnych z tytułu naruszenia zasad ich prywatności.

• Konsultacje społeczne, w których każdy może wziąć udział trwają do 14 października.


Jak podaje Ministerstwo Cyfryzacji, Polska stała się pierwszym państwem w Unii Europejskiej, które wdrażając nowe unijne prawo o ochronie danych osobowych - tj. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO - Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych) - zmienia cały krajowy system prawny.

Czytaj też: Rejestr PESEL bezpieczny? GIODO wątpi i ponagla ministerstwo cyfryzacji

Krótsze postępowanie nowego urzędu

Jedną z najważniejszych zmian jest powołanie w miejsce obecnego Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych – nowego organu administracji publicznej – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Prezes będzie pełnił 4-letnią kadencję, posiadając immunitet a wiążącym elementem jego wyboru będzie złożenie ślubowania przed Sejmem RP.

Zniesiona zostanie dwuinstancyjność postępowania dotyczącego ochrony danych a postępowania kontrolne prowadzone przez Prezesa Urzędu będą mogły trwać maksymalnie 30 dni.

- Dla porównania, obecnie na uzyskanie prawomocnego orzeczenia w sprawie dot. ochrony danych osobowych czeka się średnio 600 dni – podaje resort cyfryzacji, zarzucając GIODO przewlekłość w prowadzeniu spraw.

Nowy organ będzie uprawniony również do wydawania rekomendacji w zakresie sposobów zabezpieczania danych osobowych, czego dzisiaj przedsiębiorcom brak. Zmianie ulegną również zasady gromadzenia danych osobowych pracowników poprzez przyznanie im uprawnienia do udzielania zgody na przetwarzanie ich danych i wskazanie zasad korzystania z monitoringu wizyjnego w miejscu pracy.

Cyfryzacja w miejsce papierów

- W wielu obszarach zmiany legislacyjne usprawnią funkcjonowanie określonych branż, nie zaniżając jednocześnie w żadnym zakresie poziomu ochrony prywatności obywateli – czytamy w komunikacie MC.

Jako przykład resort podaje tutaj sektor ubezpieczeniowy, w ramach którego przetwarzanie danych osobowych dotyczących stanu zdrowia uzależnione jest obecnie od uzyskania pisemnej zgody ubezpieczonego. Wymogi pisemności mają wpływ na ograniczenia w rozwoju cyfryzacji sektora ubezpieczeń, ograniczając obywatelom dostęp do usług dostępnych w innych krajach online. Poprzez zastąpienie wymogu pisemności wymogiem zgody wyraźnej, projekt otwiera sektorowi ubezpieczeniowemu drogę do jego digitalizacji, czyniąc go bardziej konkurencyjnym przy jednoczesnym poszanowaniu praw ubezpieczonych.





REKLAMA




×
  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
KOMENTARZE (1)

  • Piotr45, 2017-12-11 15:07:52

    Rodo na pewno korzystnie wpłynie na prawa osób, które są właścicielami danych. Teraz będzie można np. sprawnie i łatwo ubiegać się o usunięcie z ewidencji wrażliwych danych. Jak ktoś chce poczytać więcej o RODO, to polecam zajrzeć tutaj qradar.pl/e-book/