PARTNER PORTALU
  • BGK

RODO, poradnik: Wyjaśniamy wątpliwości związane z RODO

  • bad    20 grudnia 2017 - 14:23
RODO, poradnik: Wyjaśniamy wątpliwości związane z RODO
GIODO przygotował dwuczęściowy poradnik ws. RODO. Fot. pixabay

GIODO przygotował dwuczęściowy poradnik, który ułatwia zrozumienie podejścia opartego na ryzyku według RODO.




Zgodnie z RODO każdy podmiot musi samodzielnie oceniać ryzyko, jakie przetwarzanie danych osobowych może spowodować dla praw i wolności osób, których te dane dotyczą. To właśnie te wartości należy przede wszystkim brać pod uwagę.

Czytaj też: RODO: Samorządy narażone na drakońskie kary

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) nie odnosi się wprost do procesu zarządzania ryzykiem i nie wskazuje konkretnej metody przeprowadzania oceny w tym zakresie. Każdy podmiot musi dokonywać jej samodzielnie, uwzględniając wiele specyficznych dla niego czynników, takich jak wielkość, struktura organizacyjna, możliwości techniczne czy zakres i rodzaj danych oraz cel ich przetwarzania. Jednym ze skutecznych systemowych sposobów dokonywania oceny ryzyka jest wdrożenie w danej jednostce procesu zarządzania ryzykiem.

Czytaj też: RODO w drodze, a samorządy?

Dla ułatwienia przyjęcia w tym zakresie właściwych rozwiązań, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO), przygotował dwuczęściowy poradnik.

W pierwszej części, zatytułowanej Jak rozumieć podejście oparte na ryzyku według RODO?, eksperci GIODO wyjaśniają istotę zasady podejścia opartego na ryzyku oraz wskazują, do czego zasada ta zobowiązuje podmioty stosujące przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Tłumaczą też, czym jest ryzyko naruszenia praw i wolności osób, których dane dotyczą. Podkreślają przy tym, że szacowanie ryzyka to proces ciągły, który powinien być przeprowadzany przy użyciu konkretnej metody, zapewniającej jednocześnie stosowanie jednolitych definicji i pojęć.

W drugiej części, zatytułowanej Jak stosować podejście oparte na ryzyku?, przedstawione zostały kolejne możliwe etapy działań podejmowanych w celu przeprowadzania ogólnej oceny ryzyka oraz szczegółowej oceny ryzyka, czyli tzw. oceny skutków dla ochrony danych.

Załączniki dostępne są w multimediach.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!


Multimedia



REKLAMA




×
KOMENTARZE (15)

  • inspektor;), 2018-07-13 11:25:45

    Witam, Chciałabym zapytać o sytuację kiedy pacjent placówki wskazuje w aktach osobę, z którą możemy się kontaktować w jego sprawach ( imię i nazwisko i nr telefonu tej osoby). Czy placówka musi poinformować tę osobę i w jaki sposób?
  • NatliaB, 2018-07-03 09:37:06

    No jest trochę zamieszania z tym RODO i jak ktoś się nie zna na tym to lepiej od razu zgłosić się do kogoś, kto zna się na tych przepisach. Bo moja znajoma dostała spora karę, za nieprzestrzeganie tych przepisów. Ja na szczęście znalazłam pomoc na stronie przepisy-rodo.pl. Zrobili audyt w moim zakła...dzie a do tego wytłumaczyli mi wszystkie najważniejsze sprawy  rozwiń
  • miszek, 2018-05-29 10:09:32

    Wątpliwości pojawiają się zawsze, gdy w państwie dochodzi do zmian. Tym razem zmiany dotyczą bezpośrednio firm, które przechowują w swoich bazach dane osobowe. RODO nie jest takie straszne, gdy wiemy, jak sobie z nim poradzić. A więc na polskim rynku pojawiły się oferty firm, które proponują pomoc w...e wdrożeniu RODO. Warto z takich usług skorzystać, ponieważ niewiedza szkodzi, a w tym przypadku niedostosowanie się do RODO grozi ogromnymi karami nie tylko pieniężnymi. Firmy, które oferują nam pomocną dłoń, to przeszkolone oddziały, dla przykładu - firma Lion's Care. Zachęcam do podejmowania współpracy z takimi działalnościami, aby w przyszłości uniknąć problemów.  rozwiń

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.