PARTNER PORTALU
  • BGK

Ruszyła akcja promocyjna polskiej gęsiny

  • RAF    12 listopada 2009 - 06:42

Kujawsko-pomorskie rozpoczęło Ogólnopolską kampanię „Gęsina na św. Marcina”. Akcję firmują Slow Food Polska, Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej i marszałek Piotr Całbecki.




Gęsina to rarytas wśród europejskich smaków, do niedawna dobrze usadowiony także w polskiej tradycji kulinarnej. Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. W XIX wieku na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano rocznie ponad 3,5 miliona gęsi, które cieszyły podniebienia smakoszy w wielu zakątkach kontynentu. Także obecnie nasz kraj jest ich największym europejskim producentem. Polska gęś jest ceniona między innymi na rynku niemieckim, gdzie eksportujemy co roku 18-20 tysięcy ton gęsich tuszek. Niestety - choć gęsina jest nie tylko wyśmienita, ale także zdrowa – sami jemy jej bardzo niewiele, zaledwie 700 ton rocznie.

- Chcemy wypromować gęsinę jako znakomity surowiec do przyrządzania smacznych i zdrowych dań oraz przywrócić ginącą tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina, czyli w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Jesteśmy do tego szczególnie predestynowani, bo Kujawsko-Pomorskie, posiadające na swoim terenie czołową polską placówkę badawczo-hodowlaną, produkującą najlepszą w Europie gęś kołudzką, jest stolicą polskiej hodowli gęsi – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Do akcji zostały zaproszone najlepsze polskie restauracje, do których wystosowano indywidualne zaproszenia. W ramach trwającego od 11 do 22 listopada Święta Polskiej Gęsi Owsianej  będą podawać potrawy z gęsi pochodzących z hodowli w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim. Tamtejszy Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki jest właścicielem genotypu gęsi białej kołudzkiej, posiada też fermę zarodową zaopatrującą hodowle w całej Polsce. Biała kołudzka to 95 procent polskiego eksportu gęsiny, a kołudzka ferma jest jedyną taką fermą na świecie. Zakład Doświadczalny w Kołudzie został w tym roku oznaczony Odznaką Honorową za Zasługi dla Województwa Kujawsko-Pomorskiego.  

Jak poinformowała Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego akcja promocji gęsiny w polskich restauracjach będzie podsumowana pod koniec listopada. W grudniu kujawsko-pomorskie wyda książkę kucharską z autorskimi przepisami na potrawy z gęsi, przygotowanymi przez szefów najlepszych restauracji w kraju.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.