Bez uprawy maku na Opolszczyźnie

W tym roku w regionie znów nie będzie upraw maku – taką uchwałę na ostatniej sesji przyjął sejmik woj. opolskiego.
Bez uprawy maku na Opolszczyźnie

Według danych resortu rolnictwa produkcję maku w Polsce w 2012 r. oszacowano na ok. 73 tony, a import w tym okresie wyniósł 7,1 tys. ton.

Jak powiedział dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego Wiesław Kryniewski, ostatnie uprawy maku w regionie miały miejsce w 2004 roku.

„Ale i wtedy nie była to popularna uprawa, bo zdecydował się na nią jeden producent albo dwóch" - stwierdził Kryniewski.

Brak na Opolszczyźnie rolników chętnych do uprawy maku nie jest rzeczą odosobnioną w Polsce. Iwona Chromiak z biura prasowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podała, że uprawy maku niskomorfinowego w całym kraju w roku 2012 były prowadzone na powierzchni nieco ponad 105 ha przez 136 plantatorów.

„Obserwuje się dalszy spadek zainteresowania uprawą tej rośliny" - stwierdziła.

Antoni Konopka, członek zarządu woj. opolskiego odpowiedzialny za rolnictwo stwierdził, że przyczyn takiego stanu rzeczy należy upatrywać przede wszystkim w ekonomii.

„Rolnicy od lat są nauczeni, by produkować to, na co jest zbyt. O braku upraw maku decyduje więc z pewnością ich nieopłacalność" - ocenił.

Z informacji zgromadzonych przez resort rolnictwa wynika, że oferowane w 2012 r. ceny skupu maku wahały się w Polsce między 2,50 zł a 15,00 zł za kilogram.

„Najniższe ceny oferowano w województwie małopolskim; w pozostałych województwach dolny poziom cen zaczynał się od 4 lub 7 złotych za kilogram" - doprecyzowała Iwona Chromiak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.