Biało-czerwona o smaku mazurka

Ponad 2 tys. kawałków biało-czerwonego mazurka rozdano w poniedziałek podczas wojewódzkich obchodów Dnia Flagi Rzeczpospolitej w Poznaniu.
Biało-czerwona o smaku mazurka

Na gmachu Urzędu Wojewódzkiego zawisła biało-czerwona flaga o powierzchni 150 metrów kwadratowych.

Uroczystość rozpoczęło wciągnięcie flagi narodowej na maszt przed Urzędem Wojewódzkim w Poznaniu oraz odśpiewanie hymnu narodowego.

Czytaj też: Słodka biało-czerwona

W Wielkopolsce mamy szczególne powody do świętowania Dnia Flagi. Nasz region jest kolebką państwowości, a biały orzeł na czerwonym tle był godłem państwowym podczas koronacji Przemysła II (1295 r). Godło to dało też barwy do flagi narodowej – powiedział podczas uroczystości wojewoda Piotr Florek.

Po oficjalnych uroczystościach i koncercie orkiestry strażackiej ze Słupcy, cukiernicy z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu pokroili biało-czerwonego mazurka o rozmiarach 700 na 80 cm. Ciasto przygotowane z 200 kg cukru, 100 kg mąki, 1400 jajek i polewy, podzielono na 2300 części, którymi poczęstowano uczestników święta. Ciasto rozeszło się w pół godziny.

Dzieci otrzymywały od organizatorów biało-czerwone baloniki, papierowe chorągiewki i kołatki w barwach narodowych.

Przygotowania do Dnia Flagi poczyniły też władze miasta. Przez dwa dni na Starym Rynku rozdano mieszkańcom Poznania 5 tys. biało-czerwonych flag. W poniedziałek i wtorek od godz. 20.30 do północy budynek poznańskiego ratusza zostanie podświetlony na biało-czerwono.

W Poznaniu świętowanie Dnia Flagi staje się tradycją. W ubiegłym roku w tym dniu młodzież z wielkopolskich szkół uszyła 100-metrową flagę, którą przeniosła z Placu Wolności na Stary Rynek.

Dzień Flagi Rzeczpospolitej obchodzony jest od 2004 roku. Święto zostało wprowadzone nowelą ustawy z 20 lutego 2004 roku o godle, barwach i hymnie. Jednocześnie 2 maja jest obchodzony jako Dzień Polonii i Polaków za Granicą.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE